Česká ekonomika a nemecký dopyt

České hospodárstvo sa celkovo výrazne zotavilo z krízových úrovní, pričom ho podporuje predovšetkým robustný zahraničný dopyt, a to najmä z Nemecka. Rast za prvý kvartál 2011 sa oproti prvému odhadu revidoval výrazne nahor, na 2,8 % v medziročnom porovnaní. Vývoz a dovoz vykazujú oproti minulému roku naďalej vysokú mieru rastu a aj priemyselná výroba je na výrazne vyššej úrovni. V nasledujúcich mesiacoch však dynamika pravdepodobne spomalí, keďže predstihové ukazovatele signalizujú mierne oslabenie.

Oživovanie naďalej poháňa najmä vývoz a zdá sa, že zatiaľ nemalo široký vplyv na domáci trh. Veľkú časť pozitívnych účinkov silnejšieho rastu v Nemecku, ktoré je českým exportným trhom, pohltia štátne úsporné programy. Inflácia naposledy stúpla na 2 % (v medziročnom porovnaní). Stále sa teda nachádza v tolerančnom pásme centrálnej banky. Tá však možno bude nútená zasiahnuť zvyšovaním úrokových sadzieb skôr, ako sa doteraz očakávalo. Kurzy českých dlhopisov v júni mierne klesli a česká koruna sa oproti euru o niečo zhodnotila.

Český akciový trh zaznamenal v júni mierny pokles na úrovni takmer 2 %. Dodávateľ elektriny ČEZ a ropný koncern Unipetrol pritom utrpeli jedny z najväčších strát.

Zdroj: rcm-international.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať