Buffet sa opäť blysol. V Číne

Slávny americký investor, Warren Buffett opäť preukázal svoj obchodnícky talent. Tentoraz prostredníctvom investície v Číne. Predmetom jeho záujmu sa stal čínsky výrobca elektromobilov, spoločnosť BYD, ktorej akcie získali už 40 %.

Ide o šiestu najväčšiu automobilku v tejto krajine. Od Buffettovho vstupu do podniku (v roku 2008), ako najväčšiho akcionára sa hodnota jeho investície dodnes takmer strojnásobila.

Akcie automobilky BYD uzatvárali pri hodnote 25,45 juanov a vyšplhali sa dokonca až k hodnote 26,19. Oproti emisnej cene 18 juanov ide o radostné zhodnotenie. Investori sa pri akciách BYD spoliehajú najmä na dobré výhliadky pre trh elektromobilov. Čínska automobilka má už tento rok začať sériovú výrobu. Spoločnosť amerického investora Warrena Buffetta, Berkshire Hathaway má u výrobcu elektromobilov 9,9 %-ný podiel.

Toto fenomálne vyhupnutie akcií firmy BYD prekvapilo finančnú verejnosť, nakoľko aktuálna činnosť automobilky nijako nevyniká. BYD je aj výrobcom spaľovacích motorov, ktoré zaznamenali v prvom kvartály prepad tržieb. Zaoberá sa taktiež výrobou batérii a dielov pre mobilné telefóny. Automobilový trh v Číne zaznamenal vysoké zhodnotenie, no po roku 2010, kedy vláda obmedzila svoje vládne nákupy, trh pomaly ochládza.

Podľa informácii ftd.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať