MMF varuje pred občianskymi vojnami

Dominique Strauss-Kahn, šéf Medzinárodného menového fondu (MMF) varoval, že súčasné nestabilné globálne oživenie s rôznym charakterom by mohlo viesť k občianskym vojnám v jednotlivých krajinách.

Potenciál pre konflikt vychádza z vysokej miery nezamestnanosti na celom svete. „Prudký nárast nezamestnanosti je hlavný sociálny problém. Ak stratíte zamestnanie, budete pravdepodobne trpieť horším zdravotným stavom a následne aj kratšou dĺžkou života a vašim deťom sa bude horšie dariť v škole. A kde sú ľudia bez nádeje nájsť si prácu, tam spoločnosť trpí ako celok a môže to ohroziť politickú stabilitu,“ povedal Strauss-Kahn.

Veľký vplyv má aj štruktúra globálnej ekonomiky. V USA sa začali spoliehať na spotrebu a Čína s Nemeckom vidia cestu úspechu v exporte. „Rast ekonomík s veľkými vonkajšími deficitmi, ako má USA je ťahaný silným vnútorným dopytom. Naproti tomu rast v ekonomikách s veľkými vonkajšími prebytkami, akú majú  Čína a Nemecko je poháňaný vývozom,“ vyhlásil šéf MMF.

Ak globálna nerovnováha v ekonomike nie je riešená a krajina nie je schopná štrukturálnych zmien na podporu pracovných miest, potom takáto situácia môže viesť k občianskej vojne. Vo varovaniach MMF naznačuje, že situácia v Tunisku a Egypte môže byť len začiatok.

Zdroj: www.businessinsider.com

xtb
Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať