Euro stále stúpa, Jen pod tlakom

Kurz eura vo štvrtok pokračoval po inflačných varovaniach od Európskej centrálnej banky (ECB) vo svojom raste. Jednotná európska mena končila deň na 1,3730 dolárov. Počas dňa sa kurz dostal až na 1,3759 dolárov, čo je najvyššia úroveň od novembra 2010. ECB stanovila referenčnú sadzbu na 1,3716 dolárov.

Nové varovanie od úradníkov ECB o  rastúcich inflačných rizikách podporili euro. Aktuálna expanzívna menová politika centrálnej banky by mohla tiež viesť k novým problémom v bankovom sektore. Ako povedal devízový expert BHF-Bank Stephan Rieke,  ECB sa zrejme bude musieť starostlivo pripraviť na zmenu vo svojej menovej politike. To je v ostrom kontraste s americkým federálnym systémom (FED) , ktorý v stredu večer oznámil, že nevidí žiadne nebezpečenstvo inflácie a naznačil pokračovanie podpornej politiky v hospodárstve. Ekonómovia oslovení agentúrou.

Yen bol vo štvrtok po znížení ratingu Japonska spoločnosťou Standard & Poor’s (S&P)  pod silným tlakom. Je to prvé zníženie od roku 2002 a to z úrovne AA na AA-. Eura stúplo z 112,48 jenov pred zverejnením na 113,79 jenov v popoludňajších hodinách. Veľkým problémom Japonska je veľmi vysoká úroveň dlhu.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať