Brazílske akcie: Nafúknuté?

Na strane hospodárstva sa do centra pozornosti investorov opäť viac dostávajú obavy o infláciu po tom, čo miera inflácie v novembri stúpla na 5,5 %.

Úrokové očakávania v dôsledku toho výrazne stúpli. Očakáva sa, že novo vymenovaný guvernér centrálnej banky už začiatkom roka uskutoční prvé zvýšenie úrokových sadzieb o 50 bázických bodov (1 bázický bod = 0,01 %). Hlavná úroková sadzba je momentálne na úrovni 10,75 %.

V roku 2011 by mala stúpnuť na približne 12,5 %. Akcie citlivé na úroveň úrokových sadzieb (banky a realitné tituly) preto aj v decembri patrili k najslabším na trhu. Bankovým sektorom navyše otriasol škandál v súvislosti s falšovaním bilancií v Banco PanAmericano. Investori v dôsledku toho „potrestali“ celé odvetvie. Suroviny sa naproti tomu vyvíjali celkom pozitívne, najmä producent železnej rudy Vale. Po tom, čo akcie ropného giganta Petrobras patrili v roku 2010 k najslabším titulom regiónu, v nasledujúcich mesiacoch by mohli mať potenciál na rast.

Oproti globálnym konkurentom sú momentálne výrazne podhodnotené – dokonca ešte nižšie ako krízou otrasené akcie BP. Väčšina brazílskych akcií je naproti tomu už teraz ocenená ako veľmi drahé. Na prvý pohľad sa celkový trh s očakávaným pomerom kurz-zisk pre rok 2011 približne na úrovni 12 síce ešte javí ako relatívne lacný – táto hodnota však vznikla len v dôsledku veľmi silného trhového vyváženia relatívne nízko ocenených akcií spoločností Petrobras a Vale. Bez týchto dvoch titulov by bol trhový pomer kurz-zisk oveľa vyšší. Vývoj akciového trhu tak už predbehol mnohé pozitívne hospodárske očakávania – ďalší rastový potenciál sa teda aspoň z krátkodobého hľadiska javí ako značne obmedzený.

Index Bovespa ukončil december po určitých výkyvoch s miernym ziskom približne 2,3 %.

Zdroj: rcm-international.com

xtb