USA zvažujú žalobu voči Číne

USA zvažujú podanie sťažnosti v Svetovej obchodnej organizácii (WTO) kvôli nedostatku čínskeho vývozu vzácnych surovín. Čína obmedzuje vývoz vzácnych surovín napriek tomu, že Spojené štáty a ďalší obchodný partneri nad tým opakovane vyjadrili svoje znepokojenie.

Pri spore ide o zásobovanie spoločností high-tech kovmi, ktoré sú potrebné napríklad na výrobu mobilných telefónov a MP3 prehrávačov. Tieto špeciálne materiály možno nájsť takmer výlučne v Číne, ktorá spomalila ich vývoz, čo môže spôsobiť problémy v odvetví do budúcnosti.

Popri Spojených štátov vyjadrili znepokojenie nad nedostatočným vývozom vzácnych kovov okrem iných aj EÚ a Japonsko. „Dnes Čína ale nie je ochotná svoju politiku zmeniť“ hovorí sa vo výročnej obchodnej správe amerického kongresu. USA budú viesť v tejto veci s Čínou rázne spory a k tomu patrí aj riešenie konfliktu na pôdu WTO.

Čína opakovane tvrdí, že jej vývozné opatrenia nie sú v rozpore s pravidlami WTO a sú primárne odôvodnené ochranou životného prostredia a konsolidáciou svojho surovinového priemyslu.

Tieto dve krajiny majú veľmi ťažké ekonomické vzťahy, čo je tiež spojené s obrovským deficitom bežného účtu americkej ekonomiky. Najväčšia svetová ekonomika má výrazne vyšší dovoz z Číny ako je jej vývoz do tejto krajiny. OD roku 2001 sa čínsky prebytok obchodnej bilancie s USA viac ako zdvojnásobil. USA obviňujú Čínu, že podporuje vývoz neoprávneným podhodnocovaním svojej meny.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať