USA: Prasknutie bubliny odkrylo presun výroby

Údaje o americkom HDP pre 3. štvrťrok zverejnené v novembri sa upravili smerom nahor a boli vyššie, ako predpokladala väčšina analytikov. Je pozoruhodné, že mzdy a domáci dopyt opäť rastú – pozitívne znamenie pre americkú konjunktúru.

V súvislosti s trhom práce je však čoraz očividnejšie, že počas uplynulých 10 rokov sa uskutočnil masívny štrukturálny presun výroby predovšetkým do Číny, Indie a iných rýchlo sa rozvíjajúcich krajín. Nízke úroky spolu s realitnou bublinou tento vývoj dočasne zakryli – odkedy však úverová bublina praskla, všetko vyšlo najavo. Výsledkom úverovej bubliny je dnes gigantické prerozdelenie bohatstva v USA. Prevažná časť kapitálových príjmov malých a stredných poberateľov príjmov, z ktorých takmer všetky existovali len na papieri, sa rozplynula vo vzduchu, kým veľké podniky, banky a  najbohatšia elita zaznamenávajú obrovské zisky.

Najnovšia správa o americkom pracovnom trhu ukazuje pretrvávajúcu slabinu: Nezamestnanosť napriek v poslednom čase dobrým ukazovateľom vývoja a všeobecne dobrému stavu výnosov pre veľké podniky ďalej stúpla.

Fed venuje pracovnému trhu mimoriadnu pozornosť. Najnovšie vyjadrenia šéfa centrálnej banky Bernankeho naznačujú rozšírenie stimulov, ak sa napätá situácia na pracovnom trhu neuvoľní.

Zdroj: rcm-international.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať