Experti vidia zlato až na úrovni 1700 dolárov

Po tom, čo sa cena zlata včera vyšplhala na rekordnú úroveň, hovoria experti z UniCredit o jeho ďalšom raste. Pre čoraz vyostrenejšiu situáciu dlhovej krízy v Európe vsadili investori opäť na žltý kov.  Hodnota zlata v eurách (EUR)  tak dosiahla úroveň 1058,70 za trójsku uncu.

Analytici z nemeckej Commerzbank vo svojich komentároch zdôrazňujú, že v Číne bol založený prvý fond, ktorý stavia na rast ceny zlata.  Tento fond investuje do zahraničných „Gold ETFs“, ktoré sú fyzicky zlatom podložené. „Ide o ďalší krok k liberalizácii čínskeho trhu so zlatom, ktorý umožňuje domácim investorom  ľahší prístup k „zlatým investíciám“,  opísali situáciu experti z Comerzbank. „Vyplývajúci výsledný dopyt by tak zvýšil cenu zlata“.

UniCredit vychádza z toho, že trh zlata bude čoskoro dominovať  finančnými investormi. „Keby bolo len  1 %  trhového kapitálu z celosvetových akciových a dlhopisových trhov investované do zlata, tak by sa pri súčasnej cene žltého kovu spotrebovali takmer všetky zlaté rezervy, popísal situáciu analytik UniCredit,  Jochen Hitzfeld. Aj napriek tomu, že cena zlata od roku 2003 výrazne vzrástla, produkcia zlata sa takmer nezvýšila. Hitzfield vidí cenu zlata do roku 2012 až na úrovni 1700 USD/uncu.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať