IN: Nič nehovoriace vyhlásenie

Cez víkend sa stretli ministri financií a centrálni bankári krajín G20. Jednou z očakávaných tém,  o ktorej sa diskutovalo,  bola aj situácia na devízovom trhu. Z rôznych strán sa ozývajú vyhlásenia, že nie sme ďaleko od „menovej vojny“ a ak sa situácia nezmení, nevyhneme sa jej. S tým plynie obava, že krajiny budú kurzy svojich mien umelo ovplyvňovať. Príklad krajiny,  ktorá je obviňovaná  z umelého ovplyvňovania svojej meny už existuje, avšak skutočná menová vojna by prišla, keby sa k podobným krokom začali uchyľovať ďalšie nové ekonomiky.

Ukážkovou krajinou , ktorá svoju menu drží na nízkych úrovniach, je Čína. Najväčšími kritikmi jej menovej politiky sú USA, Európska únia, ale aj niektoré ďalšie štáty. Napriek tomu, práve pri Spojených štátoch, ako najväčšom kritikovi je paradoxné, že sami robia to, čo kritizujú na iných. Samozrejme, že to nerobia tak jednoznačne a otvorene ako Čína. Zatiaľ čo Čína verejne prehlasuje, že si nemôže dovoliť naplno uvoľniť kurz jüanu a pripustiť jeho veľmi rýchle zhodnotenie pre negatívny vplyv na jej ekonomiku, tak USA o úmyselnom znižovaní hodnoty USD mlčia. Je však jasné, že nízky kurz môže pomôcť pri zotavovaní ich ekonomiky, ktorá je v súčasnosti krehká čím je každá pomoc  vítaná. Spôsob, akým sa USA nejakú tú dobu darilo stláčať hodnotu dolára je pomerne jednoduchý a je postavený na vyjadreniach predstaviteľov v USA. Tým sú hlavne tvrdenia šéfa centrálnej banky,  Bena Bernankeho o potrebe ďalšieho kvantitatívneho uvoľňovania.

K otázkam menových sporov sa v poslednej dobe začali častejšie vyjadrovať aj vedúci predstavitelia Európskej únie. Podľa nich nie je vhodné, aby sa krajiny začali uberať smerom k podpore svojich ekonomík cez protekcionistické opatrenia, pri ktorých tlačia kurzy svojich mien na nízke úrovne na podporu exportu a zdraženie dovozu do krajiny. Práve naopak,  takýmto riešeniam, ktoré prinesú len krátkodobé konkurenčné  výhody je potrebné sa vyhnúť a skôr sa zamerať na udržanie stabilných výmenných kurzov.

Ako sa dalo čakať,  veľa konkrétneho sme sa po víkendovom stretnutí v Južnej Kórei nedozvedeli. Spoločné vyhlásenie, ktoré bolo namierené proti konkurenčnej devalvácii mien  bolo len veľmi všeobecné a dávalo veľký priestor na výklad. Predstavitelia G20 tak dali najavo, že aj keď situácia ohľadom ovplyvňovania mien pre dosahovanie konkurenčných výhod sa im nepáči, v súčasnosti sa však ďalšie kroky neplánujú. Už 11. až  12. novembra skupina G20 nadviaže na túto debatu na summite v Soule. Uvidíme, či sa dočkáme aj konkrétnejších návrhov, alebo sa budú predstavitelia G20 aj naďalej spoliehať, že nedospejeme až k skutočnému vypuknutiu menovej vojny.

Martin Kiaba

martin.kiaba@investicne.sk

© Investičné Noviny

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať