Experti vidia trh s elektromobilmi veľmi dobre

Experti očakávajú po otvorení trhu s elektro-automobilmi v Nemecku silný dopyt. Miesto vládou stanovených  1000 000 elektrovozidiel by malo do roku 2020 na cestách pribudnúť až 4,5 mil. automobilov, vyhlásil riaditeľ nemeckého združenia eMobilität , Frank Müller. „Po objavení sa prvých elektro- vozidiel na cestách bude spustený tvz. Domino-efekt. V začiatkoch sa predpokladá, že sa tieto vozidlá budú používať ako druhý prostriedok na pohyb v mestách“, dodal Müller.

Pri druhu týchto automobilov sú relatívne nízke náklady. Na 100 kilometrov sa priemerné náklady odhadujú na 2,50 až 3 eurá. Sem sa nikdy iný druh automobilu nedostane, uviedol Müller. Rozdiel medzi nákladmi na benzínový  a elektromotor bude ešte vyšší, nakoľko sa do budúcna počíta s rastom cien pohonných hmôt.

Zväz eMobilität ďalej dodal, že cesty ktorých dĺžka predstavuje najviac 50 kilometrov majú v Nemecku veľký podiel. Dieselové a benzínové motory pri krátkych trasách nedosahujú vhodnú teplotu a navyše pri krátkych vzdialenostiach rastie spotreba pohonných látok. Pri elektro-automobiloch sú výkyvy podstatne menšie aj keď je pri spustení kúrenia spotreba energie o niečo vyššia. Trh automobilov na elektrický pohon musí ísť podľa Müllera ruka v ruke s rozširovaním obnoviteľných zdrojov energie.

Najväčšou výhodou týchto vozidiel je predovšetkým fakt, že sú takmer bez emisií. V krajinách ako je Taliansko, Francúzsko, Holandsko a Dánsko sa otvorenie trhu s týmto druhom automobilov podporuje,  čím môžu získať veľký náskok, ak ich Nemecko nebude nasledovať. Vláda by tak musela podporiť približne 100 000 automobilov, aby sa dostala na úroveň jej susedov.  Avšak, auto výrobcovia sa musia pripraviť na podstatne vyšší počet kusov. V Nemecku sa musí toto odvetvie priemyslu silno dohnať, aby sa dostalo na úroveň Japonska alebo Francúzska, poznamenal riaditeľ zväzu.

Müller vidí ako hlavnú príčinu v „prístupe“ zo strany federálnej vlády. Tá pravdepodobne rovnako ako v prípade šrotovného, nebude chcieť podporiť  predovšetkým automobily zo zahraničia.

Spracované podľa finanztreff.de

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať