Týždenný prehľad: Americká ekonomika v recesii, Meta ohlásila prvý pokles tržieb

Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg, CEO Meta Platforms (Wikimedia)

1. Spoločnosť Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne siete Facebook a Instagram, v stredu ohlásila prvý štvrťročný pokles príjmov vo svojej histórii. Jej tržby za obdobie apríl až jún medziročne klesli o 1 % na 28,82 mld. dolárov. Čistý zisk sa prepadol o 36 % na 6,69 miliardy dolárov.

Pochmúrne sú aj vyhliadky. Meta očakáva, že jej tržby za tretí štvrťrok klesnú na 26 – 28,5 miliardy USD, čo by znamenalo druhý medziročný pokles v rade.

2. Nemecký index podnikateľskej nálady IFO v júli klesol na 88,6 bodu z júnových 92,2 bodu a dostal sa na najnižšiu úroveň od júna 2020.

3. FED prikročil k druhému zvýšeniu sadzieb za sebou, keď na svojom júlovom zasadnutí zvýšil úrokové sadzby o 0,75 percentuálneho bodu do pásma 2,25-2,5%, čo bolo v súlade s očakávaniami analytikov. Dôvodom ďalšieho zvýšenia sadzieb je rekordná inflácia.

4. Medziročný rast spotrebiteľských cien v Nemecku v júli dosiahol 7,5 %, čo je pokles z júnových 7,6 %. Nemecká inflácia klesla už druhý mesiac za sebou.

5. Ruský hrubý domáci produkt (HDP) v 2. štvrťroku medziročne klesol o 4 percentá. V prvých troch mesiacoch tohto roka ruská ekonomika vzrástla o 3,5 %.

6. Ropná spoločnosť Shell ohlásila rekordný kvartál. Rekordný zisk vo výške 11,5 miliardy USD v druhom štvrťroku prekonal hranicu, ktorú si firma stanovila len pred tromi mesiacmi. Spoločnosť okrem toho ohlásila program spätného odkúpenia akcií vo výške 6 miliárd USD na aktuálny štvrťrok.

7. Ukrajina chce od MMF získať pôžičku vo výške 15 až 20 miliárd dolárov a to do konca roka. Po Argentíne by išlo o druhú najväčšiu pôžičku od MMF.

8. USA v ekonomickej recesii. Ekonomika USA v druhom štvrťroku medziročne klesla o 0,9 %, pričom analytici očakávali mierny rast. V prvom kvartáli sa HDP znížil o 1,6 %. Technicky sa tak USA ocitli v ekonomickej recesii.

9. Medzinárodný menový fond (MMF) zhoršil výhľad rastu globálnej ekonomiky pre tento ako aj budúci rok. V tomto roku by podľa MMF mala svetová ekonomika rásť tempom 3,2 %, čo je v porovnaní s predošlou prognózou menej o 0,4 percentuálneho bodu.

10. Technologická spoločnosť Apple dosiahla v treťom finančnom štvrťroku medziročný rast tržieb o 1,9 % na necelých 83 miliárd dolárov. Zisk na akciu predstavoval 1,20 USD, čo prekonalo odhad analytikov na úrovni 1,16 USD.

11. Americká spoločnosť McDonald’s dosiahla v druhom štvrťroku nárast tržieb o 9,7 %, čo je viac, ako počítali analytici. Čistý zisk spoločnosti v 2. kvartáli klesol medziročne o 46 % na 1,19 miliardy USD. Upravený zisk na akciu predstavoval 2,55 USD, čo je viac ako odhadovaných 2,46 USD/akcia.

12. Inflácia v eurozóne sa vyšplhala na nový rekord. Medziročný rast spotrebiteľských cien v júli dosiahol 8,9 %, čo je zrýchlenie z júnových 8,6 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre