Týždenný prehľad: Fed stupňuje boj s infláciou, nové investície W. Buffetta a E. Muska

Elon Musk
Elon Musk (Flickr)

1. Riaditeľ automobilky Tesla Elon Musk získal 9,2 %-ný podiel v spoločnosti Twitter v hodnote takmer 3 miliardy dolárov a stal sa tak jej najväčším akcionárom. Akcie Twitteru v reakcii na túto správu vzrástli o 27 %.

2. Svetová obchodná organizácia (WTO) v dôsledku vojny na Ukrajine znížila odhad tohtoročného rastu svetového obchodu z predošlých 4,7 % na 2,5 percenta.

3. Poľská centrálna banka v stredu zvýšila hlavnú úrokovú sadzbu o jeden percentuálny bod na 4,5 %.

4. Ako ukázala zápisnica z marcového zasadnutia americkej centrálnej banky, Fed v dôsledku rastúcej inflácie uvažuje o znižovaní svojej bilancie 95 mld. dolárov mesačne. Zo zápisnice tiež vyplýva, že predstavitelia centrálnej banky uvažovali o väčšom zvýšení sadzieb než o 25 bázických bodov. Čítaj viac.

5. Americká spoločnosť Berkshire Hathaway, na ktorej čele stojí miliardár Warren Buffett, získala 11,4 %-ný podiel v spoločnosti HP, ktorá je výrobcom tlačiarní a osobných počítačov. Akcie HP reagovali posilnením o približne 10 %.

6. Ruský premiér Michail Mišustin vo štvrtok uviedol, že v dôsledku bezprecedentných sankcií Západu Rusko čelí najťažšej situácii za posledných 30 rokov.

7. Spoločnosť Samsung v prvom kvartáli navýšila svoj prevádzkový zisk o 50 %, čím prekonala očakávania analytikov. Za lepšími číslami stojí najmä vysoký dopyt po čipoch.

8. Ako vyplýva zo zverejnenej zápisnice z posledného zasadnutia Európskej centrálnej banky (ECB), veľký počet členov sa domnieva, že súčasná úroveň inflácie si vyžaduje okamžité kroky smerom k normalizácii politiky.

9. Grécko Medzinárodnému menovému fondu (MMF) splatilo poslednú časť svojho dlhu vo výške dvoch miliárd dolárov.

10. Členské krajiny Európskej únie vo štvrtok schváli v poradí už piaty balík sankcií voči Rusku, medzi ktoré patrí aj zákaz dovozu uhlia z Ruska.

11. Analytici z Refinitiv I/B/E/S odhadujú, že čistý zisk šiestich najväčších amerických bánk sa v prvom štvrťroku medziročne zníži približne o 35 %.

12. Indická centrálna banka v piatok podľa očakávaní ponechala svoju kľúčovú úrokovú sadzbu na rekordnom minime, ale uviedla, že sa sústredí na boj s infláciou, keďže rusko-ukrajinská kríza tlačí kľúčové ceny komodít k rekordne vysokým úrovniam.

13. Ruská centrálna banka v piatok prekvapivo znížila svoju základnú úrokovú sadzbu o 3 percentuálne body na 17 %.

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre