Bohatstvo Afganistanu je obrovské. Západ i susedia vedia o tom svoje!

Možno ste ani nevedeli, že vojnou strpčená krajina Afganistan je považovaná za bohatý zdroj komodít.

Jedna americká štúdia tvrdí, že surovinové bohatstvo, ktoré sa nachádza v pôde Afganistanu, dosahuje hodnotu až 1000 miliárd amerických dolárov. Ide najmä o rôzne vzácne zeminy, minerálne kamene, meď, zlato a samozrejme nepreskúmané ložiská ropy!

Niet preto divu, že územie Afganistanu je doslova na roztrhanie. Spustošeného suseda sa mnoho rokov snaží uchopiť aj Čína, ktorej sa to pomaly ale isto darí. Pred zhruba dvomi rokmi tu čínsky ropný podnik China National Petroleum Corporation (CNPC) získal prvú 25-ročnú licenciu pre ropné pole.

Medzi záujemcov o afganské kontrakty však patria aj spoločnosti z USA, Británie či Austrálie. Práve Austrália, ktorá je domovom medzinárodných ťažobných gigantov, má v ťažbe nerastného bohatstva veľké skúsenosti. Afganistan je pre ňu výhodnou pozíciou pre využitie týchto poznatkov.

Afganská nedôvera voči Západu!

Čína má však oproti týmto krajinám veľkú výhodu, pretože sa jej nedotýka známa afganská nedôvera voči Západu! Na bohatstvo v afganskej pôde nezabúda ani ďalšia ázijská ekonomická mocnosť – India, ktorám na rozdiel od Číny, má bližšie k USA.

India sa snaží svoju pozíciu v Afganistane budovať viacerými investičnými projektmi. Dôkazom sú štatistiky z roku 2011, kedy bola s objemom investícií 2,1 mld. dolárov šiestym najväčším investorom v Afganistane.

Už samá minulosť potvrdzuje, že Afganistan bol horúcim terčom nálezcov drahokamov, polodrahokamov či rôznych kovov. Veľké nálezy si však vyžadujú čas a zdatné technológie.

Už teraz môžeme vidieť, ako sa svetové mocnosti potichu a nevinne snažia budovať svoje stále miesto v tejto krajine. O komoditnom klenote s názvom Afganistan zrejme ešte budeme počuť!

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre

Presne..aby si zase nevymysleli 200 teroristov ako zámienku a pomaly sa tam zacali usadzovať a udomacnovat