V roku 2025 praskne bublina všetkých bublín, varuje americký ekonóm

pokles trhov
Pokles trhov

Podľa amerického ekonóma Harryho Denta by akciový trh mohla čakať prudká korekcia, ktorá by viedla k ešte väčšiemu prepadu, než aký investori zažili počas veľkej finančnej krízy v roku 2008.

Dent tvrdí, že akcie sa nachádzajú v „bubline všetkých bublín“, čo je dôsledkom príliš uvoľnenej menovej a fiškálnej politiky, ktorá za posledných 10 rokov nafúkla ceny aktív.

Dent odhaduje, že keď táto bublina nakoniec praskne, akciový index S&P 500 by mohol stratiť až 86 % hodnoty a Nasdaq Composite až 92 %. Akcie súčasných lídrov trhu, ako je napríklad výrobca čipov Nvidia, by podľa neho mohli klesnúť až o 98 %, čo by spôsobilo obrovský trhový krach v hodnote niekoľkých miliárd dolárov.

„Táto bublina musí prasknúť. Všetko naznačuje, že sme na vrchole,“ povedal Dent v rozhovore pre Fox Business Network a dodal, že akcie teraz „sotva“ dosahujú nové maximá.

„Na to, aby sme mohli povedať, že bublina konečne spľasla, je potrebný pád o 40 %. A keď sa to raz stane, bude ťažké ju zastaviť,“ varoval Dent.  Ekonóm odhaduje, že súčasná bublina sa tvorí už 14 rokov, čo je oveľa dlhšie než väčšina predošlých bublín, pri ktorých trvalo zhruba 5-6 rokov, kým praskli. Podľa neho je to čiastočne preto, že trhy boli od poklesu v roku 2008 zaplavené stimulmi.

Dent odhaduje, že od finančnej krízy trhy zaplavili stimuly v hodnote približne 27 biliónov USD a to na základe nahromadených rozpočtových deficitov a množstva peňazí, ktoré sa odvtedy vytlačili. Aj nízke úrokové sadzby počas väčšiny uplynulého desaťročia prispeli k nafúknutiu cien aktív.

„Čím dlhšie sa bublina nafukovala, tým väčší bude jej pád, ktorý môže byť horší ako v rokoch 2008 a 2009,“ povedal ekonóm. „Toto je skutočne druhá verzia technologickej bubliny,“ dodal, odkazujúc na dot-com bublinu z roku 2000.“

Dent predpovedal, že pokles by mohol prísť začiatkom, respektíve v polovici budúceho roka a to kvôli rýchlemu sprísňovaniu menovej politiky Fedu, ktorého cieľom je kontrolovať infláciu. Vysoké úrokové sadzby sú pre akcie nepriaznivé a sprísnením finančných podmienok môže dôjsť k poklesu ekonomiky.

„Po bublinách neprichádza len recesia, ale depresia,“ vyhlásil Dent. „V histórii nebola ani jedna veľká bublina – a táto je oveľa väčšia a trvá dlhšie – ktorá by neskončila zle. To je fakt.“

Na záver ale treba zdôrazniť, že Dentov názor je na Wall Street menšinový, keďže čoraz viac investorov verí v mäkké pristátie.

Zdroje: markets.businessinsider.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre