Akcie GameStop klesli o 40 %. Roaring Kitty vysielal naživo

Okolo akcií spoločnosti GameStop (GME) je opäť poriadne rušno. Kým vo štvrtok vzrástli o 47 %, včerajšie obchodovanie ukončili s poklesom o 40 %.

Maloobchodný predajca videohier najnovšie oznámil, že zaznamenal pokles štvrťročných tržieb a plánuje predať 75 miliónov akcií. Spoločnosť vykázala v prvom štvrťroku stratu na akciu vo výške 0,11 USD, čo je viac, ako analytikmi očakávaná strata 0,09 USD na akciu.

Avizovaný predaj akcií bol pre niektorých investorov prekvapením, keďže tento krok bol ohlásený pred očakávaným live streamom obchodníka Keitha Gilla. Keith Patrick Gill je finančný analytik a zároveň influencer, ktorý je na YouTube známy ako „Roaring Kitty“. Na Reddite vystupuje pod pseudonymom DeepF-Value.

Práve Gill bol jednou z hlavných postáv trhového šialenstva v roku 2021, kedy sa dav amatérskych investorov z Reddit fóra WallStreetBets postavil veľkým hráčom z Wall Street a vyhnal akcie Gamestop nahor o 1600 %.

Po trojročnej prestávke sa Gill vrátil na sociálne siete a je zjavné, že jeho návrat oživil záujem investorov o meme akcie. Po príspevku s obrázkom hráča nakloneného dopredu, ktorý na sieti X zverejnil 13. mája, nasledovala séria ďalších príspevkov s hudbou a filmovými klipmi s tematikou návratu. To stačilo na to, aby akcie spoločnosti GameStop prudko vzrástli z 26 USD za akciu (13. mája) na 46,55 USD vo štvrtok.

Ostro sledované živé vysielanie

Gill spustil svoj livestream na YouTube s viac ako 20-minútovým oneskorením, pričom ho sledovalo viac ako 600-tisíc divákov. Vytiahol svoje obvyklé výstrelky a hovoril o náhodných veciach ako sú Boston Celtics či jeho narodeniny. Diváci medzitým sledovali live graf, ktorý väčšinu vysielania ukazoval pokles akcií GME.

Roaring Kitty YouTube
Roaring Kitty YouTube

Gill počas streamu divákom povedal, že môžu „všetko stratiť“ a že jeho „agresívny štýl investovania takmer určite nie je vhodný pre všetkých“.

„Zverejníte pár mémov, zverejníte pár screenshotov a každý príde o rozum,“ povedal počas vysielania.

Gill tiež prezradil, že nemá žiadnych inštitucionálnych podporovateľov a pozície v GameStop, ktoré nedávno zdieľal na fóre Reddit, sú jeho jedinými. Tento týždeň na Reddit pridal snímku s výpisom maklérskeho účtu, ktorý drží 5 miliónov akcií GameStop v hodnote 115,7 milióna dolárov. Na účte držal aj 120-tisíc call opcií na akcie GME s realizačnou cenou 20 dolárov, ktoré vypršia 21. júna. Posledný príspevok pred jeho trojročnou absenciou uvádzal, že vlastní 200-tisíc akcií GameStop.

Objavili sa správy, že Gillov vplyv na akcie GameStop môže viesť k tomu, že E*Trade, obchodná platforma spoločnosti Morgan Stanley, mu zakáže prístup. Regulačné orgány vyšetrujú jeho aktivitu okolo GameStop, pretože existujú obavy, že môže ísť o manipuláciu s trhom.

GameStop predáva akcie

Samotná spoločnosť GameStop sa medzitým rozhodla využiť aktuálny ošiaľ okolo jej akcií. Minulý mesiac uviedla, že predajom 45 miliónov akcií zarobila viac ako 900 miliónov USD a včera avizovala, že plánuje predať ďalších 75 miliónov akcií.

V piatok klesli aj ďalšie tzv. meme akcie, AMC Entertainment (NYSE: AMC) stratili 15 % a výrobca slúchadiel Koss klesol o viac ako 17 %.

Graf: Vývoj akcií GameStop za posledné 3 mesiace

Zdroje: investing.com; finance.yahoo.com; autor; cnbc

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre