JPMorgan: Tieto 3 faktory môžu v lete vyvolať pokles akcií o 10 %

medvedí trh pokles
Medvedí trh

Podľa banky JPMorgan je možné, že počas letných mesiacov dôjde na akciovom trhu k výpredaju v rozsahu 10 %. Obchodné oddelenie banky nedávno uviedlo, že americký akciový index S&P 500 by mohol otestovať supportnú úroveň 5 000 bodov s potenciálom ďalšieho poklesu na približne 4 800 bodov. Včerajšie obchodovanie uzavrel na úrovni 5352 bodov.

Podľa analytikov JPMorgan existujú tri hlavné faktory, ktoré by mohli viesť k takémuto vývoju.

„Vyčerpanie kupujúcich“

Výkonnosť akcií počas nedávnej výsledkovej sezóny naznačuje, že dochádza k vyčerpaniu ďalších kupujúcich. Banka zdôraznila, že spoločnosti, ktoré prekonali odhady ziskov za prvý štvrťrok, dosiahli horšiu výkonnosť ako S&P 500. A spoločnosti, ktoré očakávania nenaplnili, boli potrestané.

„Oslabené momentum“

O väčšinu posledných ziskov sa na trhu postaralo momentum (rýchlosť pohybu cien) poháňané technologickými akciami. Pokiaľ sa ale toto býčie momentum začne oslabovať, môže to viesť k poklesu cien akcií. Podľa banky je dôležité sledovať krátkodobé momentum, ktoré ak sa zastaví, môže to viesť k väčšej strate hybnosti a následnému poklesu o 5 až 10 %.

akciové trhy
akciové trhy

„Sklamenie z makrodát“

Pokiaľ sa objaví stagflácia alebo recesia, podľa JPMorgan to zmarí nádeje na mäkké pristátie, čo by pravdepodobne spôsobilo pokles na trhu. K tomu by mohlo dôjsť už dnes, keďže bude v USA zverejnená májová správa o zamestnanosti (tzv. NFP report).

Analytici banky uvádzajú, že pokiaľ v ekonomike pribudne menej ako 50 000 až 75 000 pracovných miest, alebo to bude nad úrovňou 250 000 až 300 000 pracovných miest, môže dôjsť k zmene naratívu a oslabeniu cien akcií.

Zdroj: markets.businessinsider.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre