Saudi si idú po ďalšie miliardy. Obor Aramco ponúkne svoje akcie za 12 miliárd USD

Saudi Aramco (Foto / aramco.com)

Saudskoarabská vláda potvrdila, že plánuje predať časť svojho podielu v ropnom obrovi Aramco v hodnote až 11,95 miliardy dolárov.

Spoločnosť Aramco, celým názvom Saudi Arabian Oil Co. informovala, že vláda plánuje predať akcie predstavujúce podiel vo výške približne 0,64 %. Vďaka tomu získa 41,25 miliardy až 44,805 miliardy saudských rialov (11 až 11,95 miliardy USD). V nedeľu sa akcie začnú predávať inštitucionálnym investorom.

Ponuka Saudov na podiel v spoločnosti Aramco patrí k najväčším predajom akcií na svete od doby, kedy pred piatimi rokmi tento ropný gigant vstúpil na burzu (IPO).

Hodnota transakcie by sa mohla zvýšiť na 13,1 miliardy USD v rámci tzv. greenshoe opcie, ktorá by umožnila predaj takmer 1,7 miliardy akcií, čo predstavuje 0,7 % podiel.

Predaj akcií trhy očakávali, keďže ropný gigant sa chce diverzifikovať svoje aktivity mimo ropy. Korunný princ Mohammed bin Salman sa snaží o rozvoj oblastí ako je umelá inteligencia, šport či cestovný ruch.

Hasan Alhasan, vedúci pracovník Medzinárodného inštitútu pre strategické štúdie hovorí, že Saudská Arábia bude pokračovať v napĺňaní svojich dlhodobých cieľov. „Kráľovstvo pravdepodobne bude pokračovať v presmerovaní kapitálu do iných odvetví vrátane obnoviteľných zdrojov energie, technológií, cestovného ruchu, logistiky a výroby, ktoré, ako dúfa Rijád, budú zdrojom dlhodobého hospodárskeho rastu,“ povedal Alhasan.

S trhovou hodnotou 1,8 bilióna dolárov sa Aramco zaraďuje medzi najhodnotnejšie spoločnosti na svete. Gigant v roku 2019 uskutočnil rekordné IPO, ktoré mu prinieslo takmer 30 miliárd dolárov.

Akcie spoločnosti Aramco sa vo štvrtok obchodovali na úrovni približne 7,75 USD za akciu, pričom od začiatku roka klesli o takmer 12 %. V minulom roku spoločnosť  zvýšila dividendy na takmer 98 miliárd dolárov zo 75 miliárd dolárov (ročne), a to aj napriek tomu, že jej zisk klesol takmer o štvrtinu.

Zdroje: reuters.com; wsj.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre