Svetové akcie sa držia v blízkosti maxím. Trhy čakajú na údaje o inflácii

akciový trh
akciový trh

Svetové akcie sa počas utorkového obchodovania držia v blízkosti historických maxím. Investori vyčkávajú na inflačné údaje z oboch strán Atlantiku, ktoré budú zverejnené v priebehu týždňa.

Ako uvádza agentúra Reuters, väčšina tried aktív (okrem komodít) sa v posledných týždňoch obchodovala v pomerne úzkom pásme.

Väčšie pohyby pravdepodobne prinesú údaje o americkej inflácii (index PCE) a inflácii v eurozóne (CPI). Najnovšie dáta môžu ovplyvniť očakávania, kedy by centrálne banky mohli začať so znižovaním úrokových sadzieb. Údaje o inflácii v krajinách eurozóny budú zverejňované od stredy, index CPE v USA je na programe v piatok. Práve index CPE (index cien výdavkov na osobnú spotrebu) je obľúbeným meradlom inflácie americkej centrálnej banky Fed.

Trhy považujú za takmer isté, že Európska centrálna banka (ECB) na svojom zasadnutí 6. júna zníži sadzby, hoci vsádzajú len na jedno ďalšie zníženie do decembra. Z údajov ECB vyplýva, že inflačné očakávania spotrebiteľov v eurozóne sa v apríli znížili.

Globálny akciový index MSCI sa v utorok nezmenil, rovnako ako širší európsky index STOXX 600, pričom oba benchmarky sa držia v blízkosti rekordných hodnôt dosiahnutých tento mesiac. Ázijské akcie sa predtým počas dňa obchodovali v podstate stabilne a futures na americký index S&P 500 posilňujú o 0,3 %.

Zdroj: investing; reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
rm stock Komentáre