Kým cena železnej rudy padá, meď sa blíži k ročnému maximu

meď

Kým cena medi tento týždeň vzrástla o takmer 6 % a ukončila niekoľkomesačné obdobie zotrvačnosti, cena železnej rudy ďalej klesá. Dôvodom sú nepriaznivé vplyvy v tradičných priemyselných odvetviach, ktoré ohrozujú dopyt po tejto komodite.

Futures na železnú rudu v piatok prvýkrát za sedem mesiacov klesli pod 100 USD za tonu. Investori očakávajú, že roky trvajúca realitná kríza v Číne pretrvá aj v tomto roku, čo utlmí dopyt po železnej rude.

Od začiatku januára stratila táto surovina potrebná na výrobu ocele už viac ako 30 %, keďže nádeje na výrazné oživenie stavebnej činnosti sa vytratili. Stratové oceliarne nakupujú menej rudy a v čínskych prístavoch sa hromadia zásoby. V provincii Yunnan na juhozápade Číny oceliarne znížili výrobu, aby zmiernili straty.

Graf: Vývoj cien medi a železnej rudy

Sentiment sa ešte viac zhoršil po nedávnom Národnom ľudovom kongrese v Pekingu, na ktorom politici avizovali len málo nových opatrení, ktoré by podporili infraštruktúru alebo iné stavebne náročné odvetvia. Realitný trh v Číne, ktorá je najväčším spotrebiteľom ocele, tvrdo zasiahla dlhová kríza a napriek doterajším krokom, ktoré Peking podnikol na oživenie sektora, zatiaľ nevykazuje zjavné známky zlepšenia. Mimo stavebníctva badať problémy aj vo výrobnom sektore, pričom oficiálny index nákupných manažérov vo februári klesol piaty mesiac v rade. Index dosiahol 49,1 bodu, čo je pokles zo 49,2 v januári – naďalej tak zostáva pod 50-úrovňou, ktorá oddeľuje rast od poklesu.

Cena medi rastie

Cena medi sa na Londýnskej burze kovov (LME) obchoduje na najvyšších úrovniach od apríla minulého roka. Hlavným katalyzátorom, ktorý podporuje rast cien tejto komodity, je zatiaľ prekvapivé obmedzenie globálnej produkcie. To bolo spôsobené najmä minuloročným zatvorením obrovskej bane v Paname, ale rastú aj obavy o produkciu v Zambii, ktorá čelí energetickej kríze spôsobenej javom El Niño.

Ceny vzrástli najmä počas stredajšieho obchodovania, keď trh reagoval na krízové zasadnutie v čínskych hutách. Tie síce zastavili koordinované znižovanie výroby, ale zaviazali sa, že preorganizujú údržbárske práce, obmedzia výrobu a odložia spustenie nových projektov.

V nasledujúcich týždňoch budú investori pozorne sledovať zásoby na šanghajskej burze, aby zistili silu dopytu aj rozsah prípadného obmedzenia kapacít.

Meď sa využíva najmä na priemyselné účely, ale dopyt po nej sa začína zvyšovať aj v segmentom ako je výroba energie a elektrické vozidlá. Vzhľadom na ambiciózne ciele v oblasti klímy, ktoré sú hnacou silou pri zavádzaní obnoviteľných zdrojov energie, sa očakáva, že potreba medi v oblasti rozvoja infraštruktúry výrazne vzrastie.

Zdroje: bloomberg.com; mining.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre