Čo stojí za rekordnými maximami zlata, bitcoinu a akcií?

V posledných týždňoch sme svedkami býčích trhov, keď Bitcoin narastajúci na sile a hodnote tiahne so sebou do výšin aj iné aktíva. Je to obdobie najvýraznejších rastov od začiatku vojny na Ukrajine, ktorá zamrazila trhy, rapídne zvyšovala ceny energií a znížila aj dôveru investorov v akciové trhy či kryptomeny.

Alex Pickard, viceprezident výskumu v investičnej spoločnosti Research Affiliates, zhodnotil túto náladu naprieč trhmi nasledovne: “Rast cien jednotlivých aktív vytvára býčie prvky, ktoré majú vplyv aj na iné triedy aktív, nakoľko sú investori sebavedomejší v investovaní do ďalších inštrumentov. Pozitívny vývoj likvidity vo všeobecnosti zvyšuje ceny aktív.“

Hlavný dôvod rastu cien a hodnôt na rôznych trhoch je podľa Jasona Schenkera, prezidenta Prestige Economics, nárast očakávaní v otázke znižovania úrokových sadzieb. “Pozitívne vyhliadky pre uvoľňovanie americkej monetárnej politiky poháňajú hodnotu aktív nahor.”

Na tento celoplošný rast majú dopad aj iné činitele. Jedným z počiatočných impulzov bol príchod bitcoinových ETF, ktoré zmenili pohľad na kryptomeny a dodali im väčšiu dôveru, nakoľko je možné prostredníctvom tohto nástroja znížiť volatilitu, ktorá je pri kryptomenách extrémne vysoká. Vyššia likvidita tohto nástroja napomáha k stabilnejším cenám Bitcoinu na trhoch.

Ďalším faktorom je rozmach umelej inteligencie (AI), ktorá tlačí akcie technologických firiem ako Nvidia na rekordné maximá. To so sebou tiahne aj hodnoty kryptomien, ktoré majú súvis s umelou inteligenciou. Toto “vzrušenie” okolo AI zabezpečilo aj 300 %-ný rast niektorých tokenov za posledné mesiace. Jedným z nich je aj Fetch.ai (CRYPTO:FET), ktorý dosiahol zhodnotenie o viac ako 360 % za posledný mesiac.

V apríli sa očakáva avizovaný halving Bitcoinu, ktorý podľa odborníkov a investorov môže vytvoriť priestor pre ďalší rast jeho hodnoty.

Trhy tak naďalej rastú a dôvera investorov vo svetlé zajtrajšky stúpa. Tieto aspekty sú dôkazom toho, že aj pri podlomených svetových ekonomikách sa nájdu aktíva, ktoré z aktuálnej situácie dokážu vyťažiť maximum.

Zdroje: finance.yahoo.com; binance

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre