Správa, ktorá tento týždeň rozhýbe trhy

CEO spoločnosti Nvidia, Jensen Huang (Foto: Nvidia)

Americký výrobca čipov Nvidia stojí na čele firiem, ktoré najviac profitujú z rozmachu umelej inteligencie. V stredu 21. februára spoločnosť oznámi výsledky za svoj fiškálny štvrtý štvrťrok 2024, ktoré ukážu, či Nvidia naďalej pokračuje vo svojej víťaznej sérii.

Akcie Nvidie, ktorej čipy sú považované za zlatý štandard v odvetví umelej inteligencie, vzrástli v roku 2023 o takmer 240 %. Firma nedávno predbehla Amazon a Alphabet a stala sa treťou najväčšou americkou spoločnosťou (podľa trhovej kapitalizácie).

Keďže práve AI boom je hnacím motorom akciových trhov, očakáva sa, že kvartálna správa Nvidie prinesie na finančné trhy pohyby.

Posledné výsledky amerického vývojára čipov sú priam veľkolepé. V treťom štvrťroku finančného roka 2024 (ktorý sa skončil 30. októbra) tržby vzrástli medziročne o neuveriteľných 206 % na 18,1 miliardy dolárov. Analytici predpokladajú, že príjmy spoločnosti Nvidia by mohli v poslednom štvrťroku fiškálneho roka 2024 dosiahnuť 20,38 miliardy USD, čo je viac ako trojnásobok príjmov v rovnakom období pred rokom. Vyplýva to z odhadov, ktoré zostavila spoločnosť Visible Alpha.

Čistý zisk by mal dosiahnuť 10,4 miliardy USD, čo je viac ako 1,41 miliardy USD vo štvrtom fiškálnom štvrťroku 2023, zatiaľ čo zisk na akciu (EPS ) sa predpokladá vo výške 4,18 USD v porovnaní s 57 centami v rovnakom období pred rokom.

Hlavnými produktmi spoločnosti sú grafické procesory (GPU). Tento výpočtový hardvér je prispôsobený na spracovanie zložitých výpočtových úloh. Pôvodne bol navrhnutý na spracovanie hernej grafiky, jeho využitie sa však rozšírilo na úlohy, ako je objavovanie liekov, inžinierske simulácie, ťažba kryptomien a trénovanie modelov umelej inteligencie.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre