Toyota výrazne navýšila zisk. Akcie dosiahli rekordné maximum

Toyota
Foto: Flickr

Akcie spoločnosti Toyota Motor Corp v stredu vzrástli na rekordnú úroveň po tom, ako japonská automobilka zvýšila kvartálny zisk. Okrem toho ohlásila ďalšie investície do elektrických vozidiel a tiež výroby polovodičov.

Akcie automobilky Toyota v stredu vzrástli o 4 % po tom, ako v rannej seanse poskočili až o 7,3 % a uzavreli na rekordnej úrovni. Z nárastu akcií Toyoty ťažili aj akcie automobiliek Nissan, Suzuki a Honda.

Prevádzkový zisk Toyoty dosiahol v uplynulom štvrťroku 1,68 bilióna jenov (11,3 miliardy USD), čo je medziročný nárast až o 76 %. Spoločnosť navyše predpovedá rekordný ročný zisk vo výške 4,9 bilióna jenov (33 miliárd USD).

Okrem toho spoločnosť uviedla, že sa bude viac snažiť o výrobu elektrických a hybridných vozidiel a do závodu v Kentucky investuje ďalších 1,3 miliardy USD.

Zatiaľ čo celosvetový predaj elektrických vozidiel v minulom roku klesol, predaj hybridných vozidiel Toyoty (triedy, ktorú vytvorila pred takmer 20 rokmi so svojím modelom Prius) pomohol automobilke do značnej miery prekonať svojich globálnych konkurentov. „Myslíme si, že trh teraz prehodnocuje potenciál hybridných vozidiel, ktoré sú prednosťou Toyoty,“ uviedli vo svojom komentári analytici Goldman Sachs po tom, ako  Toyota zvýšila svoj odhad prevádzkového zisku o takmer 9 % za 12 mesiacov končiacich 31. marca.

Akcie Toyoty od začiatku roka 2023 vzrástli o 80 % v porovnaní so 69 % nárastom akcií Hondy a 47 % nárastom Nissanu za rovnaké obdobie.

Graf: Vývoj akcií Toyota za posledných 5 rokov

Graf: Vývoj akcií Toyota za posledných 5 rokov
Graf: Vývoj akcií Toyota za posledných 5 rokov

Zdroje: reuters.com; investing.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre