Prepad akcií Alibaby naďalej pokračuje, odborníci nepredpokladajú krátkodobé zmeny

pokles

Potencionálny koniec prepadu akcií čínskeho giganta (BABA:NYSE), trvajúci od roku 2020, je stále v nedohľadne. Pokiaľ budú predpovede trhu korektné, investori sa zvratu v blízkej dobe stále nedočkajú.

Od roku 2020, kedy hodnota akcií Alibaba Group Holding Ltd. dosiahla rekordné maximum, zaznamenala spoločnosť takmer 80 percentný pokles. Jej trhová kapitalizácia už v súčasnosti vyrovnala kapitalizáciu konkurenčnej spoločnosti PDD Holdings Inc. Trh derivátov naznačuje ďalšie problémy, pričom vykazuje zvýšené charakteristiky medvedieho trhu pred správou o ziskoch spoločnosti, ktorá vyjde v stredu 7. februára.

Čínsky e-commerce trh pociťuje v poslednej dobe nával nových hráčov, vrátane Douyin Mall. Ten patrí pod spoločnosť ByteDance Ltd, ktorá vlastní populárnu sieť TikTok. E-commerce giganti ako sú Alibaba, či JD.com tak čelia vyššiemu konkurenčnému tlaku, ktorý v spojení s nepriaznivými makroekonomickými aspektami (ako sú napríklad deflačné opatrenia a klesajúce mzdy) vytvára cenovú vojnu, v ktorej ťažia skôr veľkoobchodné predajne, ako napríklad Pinduoduo (lokálny ekvivalent pre PDD Temu). Otázne tak je, či dokáže Alibaba prežiť tieto výkyvy. „Trh očakáva, že Alibaba bude strácať podiel na trhu, pretože čelí tlaku konkurentov, ako sú Douyin a PDD. Ďalším bodom záujmu by malo byť, či sú schopní importovať nové hnacie sily, aby si udržali celkový rast“, vyhlásil Tam Tsz-Wang, analytik spoločnosti DBS Vickers Hong Kong Ltd. Výsledky spoločnosti, ktoré budú vyhlásené v stredu 7. februára, pravdepodobne spôsobia jeden z najmarkantnejších pohybov akcií Alibaby v posledných dvoch rokoch.

Úsilie o reorganizáciu pod vedením nového vedenia spoločnosti zahŕňa zníženie objemu vedľajších činností a zároveň zvýšenie investícií do globálnej expanzie a umelej inteligencie. Nové vedenie sa zameriava na zlepšenie hlavných činností pre efektívnejšie uspokojenie dopytu po lacnejších produktoch, hoci výraznejšie výsledky môžu prísť až s odstupom času. Analytici spoločnosti JPMorgan Chase & Co. predpokladajú, že tempo rastu tržieb bude slabšie kvôli zameraniu na nižšie ceny, čo „určite negatívne ovplyvní krátkodobý postoj investorov a cenu akcií“.

Ohlásenie výsledkov, ktoré  sa uskutoční v stredu, tak pravdepodobne spôsobí ďalšie pohyby, Alibaba je však na začiatku dlhej cesty, ktorá môže v dlhšom horizonte pokojne začať naberať aj pozitívny smer.  Pokiaľ Alibaba prežije momentálnu situáciu spojenú s reorganizáciou spoločnosti, zvyšovaním konkurencie a makroekonomickými vplyvmi, v budúcnosti môže opäť dosiahnuť vyšší trhový podiel, už ako stabilnejšia spoločnosť voči externým vplyvom.

Zdroje: Bloomberg.com, Yahoo Finance

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre