Čínske akcie opäť padajú. Tlak na Peking sa zvyšuje

Pokles akcií
Pokles akcií

Čínske akcie opäť obnovili pokles, čo dáva Pekingu jasný signál, že musí prijať ďalšie opatrenia na oživenie dôvery investorov. Utorkový výpredaj prerušil minulotýždňové oživenie, ktoré vyvolali nádeje na záchranný balík pre finančný trh.

Pochmúrna situácia v čínskej ekonomike sa tento týždeň prehĺbila, keďže likvidácia zadlženej developerskej skupiny China Evergrande Group (kedysi najväčšej v krajine) posilnila obavy o problémový sektor nehnuteľností. Investori v súčasnosti vidia len málo dôvodov na optimizmus, keďže hlavné ekonomické dáta zaostali za odhadmi a objavujú sa aj nové geopolitické riziká.

„Ocenenie je jednoznačne nízke, ale sú za tým reálne dôvody, vrátane škôd, ktoré si spôsobil technologický a realitný sektor,“ komentuje situáciu Kieran Calder, vedúci akciového výskumu pre Áziu v Union Bancaire Privee. „Podľa nášho názoru sa dôvera investorov nevráti, kým sa konečne nenapraví situácia v sektore nehnuteľností. Prebiehajúci tok správ potvrdzuje, že kríza v realitnom sektore je stále živá a nie je ľahké ju vyriešiť.“

Akciový index Hang Seng China Enterprises v utorok klesol až o 2,7 % a zaznamenal najhorší vývoj v ázijskom obchodovaní. Index nadol ťahali aj akcie automobilovej spoločnosti BYD, ktoré sa prepadli po tom, ako zisk tohto giganta v segmente elektrických vozidiel nenaplnil odhady.

Akciový benchmark CSI 300 stratil viac ako 1 %, pričom sa opäť zintenzívnili predaje zahraničných investorov. Pretrvávajúci pokles akcií ukazuje, že ak Peking nepodnikne odvážnejšie kroky, je pravdepodobné, že investori budú realizovať aj menšie zisky a predávať akcie.

Zatiaľ čo investori spočiatku oceňovali minulotýždňovú správu o záchrannom balíku pre akciový trh a znížení pomeru povinných minimálnych rezerv zo strany PBOC, oživenie sa ukázalo ako krátkodobé, keďže tamojšie nepodnikli ďalšie kroky.

Zdroje: bloomberg.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre