Akcie Tesly prudko klesli. Z trhovej hodnoty bolo vymazaných 80 miliárd USD

Elon Musk (Foto: Flickr)

Akcie spoločnosti Tesla sa vo štvrtok prepadli až o 12 %, čím sa trhová hodnota automobilky znížila o približne 80 miliárd dolárov.

Pokles akcií prichádza po tom, ako spoločnosť varovala, že rast tržieb bude tento rok „výrazne nižší“. Dôvodom je slabnúci dopyt, čoraz intenzívnejšia konkurencia a pretrvávajúce prostredie vyšších úrokových sadzieb, ktoré tlmia efekt znižovania cien.

Tesla za štvrtý kvartál uplynulého roka ohlásila tržby na úrovni 25,17 mld. USD, trh počítal s 25,87 mld. USD. Zisk na akciu po očistení dosiahol 0,71 USD oproti 73 centom očakávaných trhom. Za odhadmi zaostala aj hrubá marža, ktorá dosiahla 17,6 % (očakávaných bolo 18,1 %).

Tesla už viac ako rok znižuje ceny svojich modelov v snahe zvýšiť predaj. Ohrozuje ju najmä silnejúca konkurencia zo strany čínskych výrobcov elektromobilov. Čínska automobilka BYD predbehla Teslu v posledných troch mesiacoch minulého roka, keď prvýkrát predala viac automobilov.

Generálny riaditeľ Elon Musk uviedol, že spoločnosť sa pripravuje na spustenie výroby novej generácie vozidiel v druhej polovici roku 2025. Pri výrobe má byť použitá nová „revolučná technológia“, ktorá by znížila výrobné náklady.

Napriek horším výsledkom zostáva Ben Barringer, analytik spoločnosti Quilter Cheviot, optimistom, keďže si myslí, že širšie ekonomické prostredie sa začína otáčať v prospech Tesly. „Úrokové sadzby začnú klesať. To bude skutočným pozitívom pre Teslu, ako aj pre širší automobilový sektor, keďže spotrebitelia majú tendenciu kupovať svoje vozidlá na úver,“ napísal vo štvrtok v poznámke.

Akcie spoločnosti Tesla tento rok klesli o viac ako 26 % po tom, ako sa ich hodnota v minulom roku zdvojnásobila. Včerajší pokles akcií je pre Teslu najväčším jednodňovým poklesom od konca apríla 2022.

Zdroje: ft.com; cnn.com;

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre