Akcie a ETF, ktoré profitujú z popularity lieku Ozempic

Ozempic (Foto: Flickr)

Po užívaní senzačného lieku na chudnutie raz do týždňa sa vám podarí zahnať chuť do jedla a schudnúť niekoľko kíl. Znie to ako zázrak? Látka s názvom semaglutid, obsiahnutá v liekoch určených na chudnutie, spôsobila v poslednej dobe celosvetový ošiaľ.

Čo je Ozempic?

Ozempic od spoločnosti Novo Nordisk je liek vyvinutý na liečbu obezity, podávaný injekčnou formou raz do týždňa. Pôvodne bol tento liek určený ako pomoc pacientom s cukrovkou, okamžite sa však stal populárnym aj medzi ostatnou populáciou.

Nakoľko po tomto lieku siaha aj napriek vysokej cene množstvo ľudí bez cukrovky, vyskytujú sa časté problémy s nedostupnosťou tohto lieku.

6 akcií a 1 ETF, ktoré profitujú z popularity Ozempic-u

Podľa portálu Forbes.com je v nasledujúcej tabuľke sumarizácia akcií a ETF, ktoré značne profitujú z ošiaľu okolo Ozempic-u:

Názov Symbol Odvetvie Trhová kapitalizácia
Global X Health & Wellness ETF BFIT Zdravie a fitness $8.5 miliónov
McKesson MCK Starostlivosť o zdravie $62.9 miliárd
Lululemon LULU Oblečenie $61.41 miliárd
Eli Lilly LLY Farmaceutické $600.0 miliárd
Planet Fitness PLNT Zdravie a fitness $6.2 miliárd
Novo Nordisk NVO Farmaceutické $472.6 miliárd
Xponential Fitness XPOF Zdravie a fitness $346 miliónov

Zdroj: Forbes.com

Nasledujúce údaje sú zosumarizované podľa analytikov z portálu CNN.

  1. Novo Nordisk A/S (NVO)

Cena akcie: $ 106.74

Priemerný cieľ analytikov (pre ďalších 12 mesiacov): $116

Dividendový výnos: 0,6 %

Novo Nordisk vyvíja, vyrába a dodáva farmaceutické produkty po celom svete. Nakoľko má v portfóliu viacero liekov súvisiacich so stratou váhy a momentálne ťaží aj z vedúcej pozície v tejto oblasti, má pomerne silnú konkurenčnú výhodu. V súčasnosti vlastní 33% podielu svetového trhu zameraného na liečbu ochorenia diabetes.

  1. Eli Lilly (LLY)

Cena akcie: $ 628.97

Priemerný cieľ analytikov (pre ďalších 12 mesiacov): $650

Dividendový výnos: 0,7 %

Eli Lilly je taktiež globálnou farmaceutickou firmou, zameriavajúcou sa najmä na liečbu cukrovky a iných ťažkých ochorení. Vo svojom portfóliu má tri lieky fungujúce na princípe Ozempic. Nedávno bola spustená telehealth stránka, prostredníctvom ktorej je možné predpísať lieky tejto firmy bez potreby návštevy lekára.

  1. McKesson

Cena akcie: $ 488.68

Priemerný cieľ analytikov (pre ďalších 12 mesiacov): $519

Dividendový výnos: 0,5 %

McKesson poskytuje viacero farmaceutických služieb vrátane dodávania liekov pre lekárne, nemocnice a kliniky naprieč USA. Spoločnosť profituje z rapídneho zvyšovania počtu predpísaných liekov a trendu spojeného s liekmi na chudnutie.

  1. Lululemon (LULU)

Cena akcie: $ 468.48

Priemerný cieľ analytikov (pre ďalších 12 mesiacov): $531

Lululemon vyrába a distribuuje atletické vybavenie so silným zameraním na jogu a bežeckú komunitu. Svoju silnú pozíciu na trhu vytvorenú prostredníctvom štýlového atletického vybavenia podporila spojitosťou s liekmi na chudnutie, nakoľko svoju kampaň zamerala aj na “zoštíhľujúcich” sa ľudí potrebujúcich nové oblečenie, ktorí sú aktívne spojení práve so značkou Lululemon a jej atletickými produktami. Predaje tejto spoločnosti vzrástli v treťom kvartáli roku 2023 o 19%.

  1. Xponential Fitness (XPOF)

Cena akcie: $ 11.52

Priemerný cieľ analytikov (pre ďalších 12 mesiacov): $26

XPOF, fungujúci na franšízovom princípe, operuje s podobnou cieľovou skupinou, ako aj Lululemon. Avšak, XPOF pracuje na významnej akvizícii spoločnosti Lindora, ktorá prevádzkuje kliniky so špecializáciou na chudnutie. Touto cestou by sa XPOF ideálne dostal k spojeniu svojej klientskej základne s populárnymi liekmi na chudnutie. Nakoľko je liečba pomocou spomínaných liekov na chudnutie dlhodobý proces, aktivita tejto spoločnosti zameriavajúca sa na hĺbkovejšie skúmanie straty váhy a zlepšovania životného štýlu prostredníctvom fitness programov môže byť ideálnou cestou, ako takýto proces dotiahnuť do úspešného konca.

  1. Planet Fitness

Cena akcie: $ 73.39

Priemerný cieľ analytikov (pre ďalších 12 mesiacov): $74

Planet Fitness je jednou z najväčších sietí fitness štúdií v USA. So základňou 18,7 miliónov členov má veľký potenciál pri zvyšujúcom sa počte užívateľov lieku na chudnutie, ktorí často začnú s aktívnym cvičením v rámci liečebného procesu. Vďaka svojej silnej pozícii vo fitness svete je vysoká pravdepodobnosť, že s narastajúcou popularitou liekov na chudnutie sa bude aj rapídne zvyšovať počet ich nových členov.

  1. Global X Health & Wellness ETF (BFIT)

Cena akcie: $ 22.05

Priemerný ročný výnos od vzniku (2016): 7 %

Dividendový výnos: 0,7 %

BFIT kopíruje Indxx Global Health & Wellness Thematic Index, investujúci do spoločností podporujúcich fitness a fyzický blahobyt (napr. Lululemon, Adidas, Skechers a pod.). Vďaka širokému portfóliu a vysokej diverzifikácii patrí taktiež k jedným z aktív, ktoré pravdepodobne budú profitovať s narastajúcou popularitou liekov na chudnutie.

Nakoľko sú všetky spomenuté aktíva výrazným spôsobom spojené s liekmi na chudnutie (priamo, či nepriamo), v prípade narastajúcej popularity týchto liekov budú s vysokou pravdepodobnosťou profitovať z danej situácie.

Pre využitie situácie v prospech investora je však nutný podrobný prieskum možností spojený s dôkladnou diverzifikáciou a výberom takých aktív, ktoré sú v súlade s investičnými preferenciami, cieľmi a vzťahu k riziku.

Zdroje: forbes.com, money.cnn.com, nasdaq.com

Redaktor portálu investicne.sk
Zdieľať
Komentáre