Zníženie sadzieb nie je tento rok zaručené, varuje Holzmann z ECB

Guvernér rakúskej centrálnej banky Robert Holzmann, ktorý je zároveň členom Rady guvernérov ECB varuje, že zníženie sadzieb nie je tento rok zaručené. Ako uviedol, hrozby, ktoré vyplývajú z pretrvávajúcej inflácie, môžu Európskej centrálnej banke zabrániť v tom, aby začala v tomto roku znižovať sadzby.

Vývoj ekonomiky eurozóny v poslednom období zaostal za očakávaniami a po zverejnení výsledkov za štvrtý štvrťrok sa pravdepodobne ukáže, že úradníci sú príliš optimistickí, povedal Holzmann v rozhovore vo švajčiarskom Davose, kde sa zúčastňuje na zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF).

Zároveň hrozí, že geopolitické konflikty narušia dodávateľské reťazce a trhy s energiami, čo môže vyvolať tlak na ceny. A to podľa Holzmanna ECB nemôže ignorovať.

„Geopolitické hrozby sa zvýšili, pretože to, čo sme doteraz videli zo strany Húsíov, nie je podľa mňa koniec a môže to byť predohra k niečomu oveľa širšiemu, čo bude mať vplyv na Suezský prieplav a zvýši tamojšie ceny,“ povedal v pondelok Holzmann. „So znížením sadzieb by sme v roku 2024 nemali vôbec počítať.“

Inflácia v eurozóne sa koncom minulého roka priblížila k 2-percentnému cieľu ECB, čo podnietilo otázky, kedy dôjde k znižovaniu sadzieb. ECB v decembri ponechala svoju základnú úrokovú sadzbu bez zmeny na úrovni 4,50 percenta. Tiež zopakovala, že ponechá úroky na dostatočne vysokých úrovniach, a to dovtedy, dokým to bude potrebné.

Zdroj: bloomberg.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre