ECB ponecháva úrokové sadzby na nezmenenej úrovni

euro

Európska centrálna banka (ECB) ponechala úrokové sadzby na nezmenenej úrovni, keďže inflácia klesá. Zároveň uviedla, že urýchli ukončenie programu núdzového pandemického nákupu aktív (PEPP) za 1,7 bilióna eur.

Depozitná sadzba bola ponechaná na 4 % a sadzba pre hlavné refinančné operácie na úrovni 4,50 %. Rozhodnutie bolo v súlade s očakávaním trhu.

Centrálni bankári uznali, že inflácia sa v posledných mesiacoch zmiernila, ale uviedli, že v najbližšom období sa pravdepodobne zvýši. „Zatiaľ čo inflácia v poslednom čase klesá, v blízkej budúcnosti sa očakáva dočasný vzostup,“ uviedla ECB vo svojom vyhlásení.

Centrálna banka predpokladá, že rast spotrebiteľských cien sa v nasledujúcich dvoch rokoch spomalí na 2%-ný cieľ, čím sa odstráni kľúčová prekážka, ktorá jej bráni uvažovať o znížení sadzieb.
ECB v roku 2023 očakáva priemernú celkovú infláciu 5,4 %, v roku 2024 2,7 %, v roku 2025 2,1 % a v roku 2026 1,9 %.

Carsten Brzeski, ekonóm ING, uviedol, že ECB ponúkla iba „veľmi malý posun smerom k holubičiemu postoju“, keď upustila od svojho predošlého konštatovania, že inflácia v eurozóne by mala zostať „príliš vysoká dlhšiu dobu.“

Zdroje: ft.com; euronews.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre