Fed signalizuje znižovanie sadzieb. Wall Street rastie, dolár pod tlakom

Šéf Fedu Jerome Powell
Šéf Fedu Jerome Powell (Foto: Flickr)

Federálny rezervný systém (Fed) v stredu ponechal úrokové sadzby na nezmenenej úrovni v rozmedzí 5,25-5,50 %, čo bolo všeobecne očakávané. Americká centrálna banka zároveň signalizovala, že jej agresívne sprísňovanie menovej politiky je u konca a v budúcom roku by malo dôjsť k minimálne trom zníženiam sadzieb.

Ako uvádza agentúra Reuters, takmer jednomyseľne 17 z 19 predstaviteľov Fedu predpokladá, že do konca roka 2024 bude úroková sadzba nižšia ako v súčasnosti, pričom mediánová prognóza hovorí o poklese sadzieb o 75 bázických bodov. Žiadny z predstaviteľov neočakáva, že do konca budúceho roka budú sadzby vyššie.

Bodový graf (tzv. dot-plot graf), ktorý znázorňuje očakávania jednotlivých členov menového výboru naznačuje, že v roku 2025 prídu ďalšie štyri zníženia, teda o jeden percentuálny bod. Ďalšie tri zníženia v roku 2026 by viedli k zníženiu sadzby federálnych fondov na úroveň 2 % až 2,25 %, čo je blízko dlhodobého výhľadu.

Výhľad nižších sadzieb podporil rizikové aktíva na čele s akciami. Americké akciové indexy po oznámení posilnili o približne pol percenta. Naopak, pod tlak sa dostal americký dolár, ktorý aktuálne voči euru stráca 0,65 %.

O 20:30 (SEČ) sa uskutoční tlačová konferencia šéfa Fedu Jeroma Powella.

 

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre