Znižovanie sadzieb? Fed o tom neuvažuje, ukazuje zápisnica

budova Fedu

Ako vyplýva zo zápisnice Federálneho rezervného systému (Fed) zverejnenej v utorok, predstavitelia Fedu sa nehrnú do znižovania sadzieb v dohľadnej dobe. Je to najmä preto, že inflácia naďalej zostáva výrazne nad ich cieľom.

Správa zo zasadnutia, ktoré sa uskutočnilo v dňoch 31. októbra až 1. novembra, ukazuje, že členovia Federálneho výboru pre operácie na voľnom trhu (FOMC) sa naďalej obávajú, že by sa inflácia mohla tvrdohlavo usadiť na terajších úrovniach alebo sa ešte zvýšiť. Z toho dôvodu počítajú s tým, že možno bude z pohľadu menovej politiky potrebné urobiť viac.

Členovia FOMC uvádzajú, že politika bude musieť zostať „reštriktívna“ prinajmenšom dovtedy, kým údaje neukážu, že inflácia sa presvedčivo vrátila k 2-percentnému cieľu. „Pri diskusii o výhľade menovej politiky účastníci naďalej zdôrazňovali, že je veľmi dôležité, aby sa nastavenie menovej politiky udržiavalo dostatočne reštriktívne na to, aby sa inflácia časom vrátila k 2-percentnému cieľu výboru,“ uvádza sa v zápisnici.

Na druhej strane, zápisnica signalizuje, že členovia veria, že môžu postupovať „opatrne“ a rozhodovať „na základe súhrnu prichádzajúcich informácií a ich dôsledkov na hospodársky výhľad, ako aj na základe rovnováhy rizík“.

Zo zápisnice ale nevyplýva, že by členovia menového výboru vôbec diskutovali o tom, kedy by mohli začať znižovať sadzby, čo potvrdila aj tlačová konferencia predsedu Jeroma Powella po skončení zasadnutia. „Faktom je, že výbor teraz vôbec neuvažuje o znižovaní sadzieb,“ povedal vtedy Powell.

Základná úroková sadzba Fed-u je v súčasnosti cielená v pásme 5,25 % – 5,5 %, čo je najvyššia úroveň za posledných 22 rokov.

Zdroje: cnbc.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre