Dohody za 533 miliónov dolárov. Saudská Arábia ide v Afrike meniť pravidlá hry

Chálid al-Fálih (Flickr)

Saudskoarabský fond pre rozvoj podpíše s africkými krajinami dohody v hodnote 2 miliárd rijálov (533 miliónov USD). Vo štvrtok počas saudskoarabsko-africkej hospodárskej konferencie v Rijáde o tom informoval saudskoarabský minister financií Mohammed Al-Jadaan. „Spolupracujeme s partnermi na podpore Ghany a ďalších krajín, pokiaľ ide o ich dlhy,“ uviedol Jadaan.

Minister dodal, že vzťah kráľovstva s Afrikou je vzťahom partnerov so spoločnou históriou. „Nadviazali sme partnerstvá s Afrikou, aby sme mohli expandovať v niekoľkých sektoroch a podporiť viac ako 400 projektov na africkom kontinente. Kráľovstvo chce upevniť svoje vzťahy s africkým kontinentom, ktorý je jednou z najdôležitejších osí pre budúcnosť globálnej ekonomiky,“ povedal.

Saudskoarabský minister investícií Chálid al-Fálih neskôr na tej istej konferencii povedal, že štátny investičný fond Public Investment Fund (PIF) s hodnotou viac ako 700 miliárd dolárov uskutoční v Afrike niekoľko investícií, ktoré majú zmeniť pravidlá hry.

Saudskoarabský minister energetiky princ Abdulaziz bin Salman, ktorý sa tiež zúčastnil na konferencii, podpísal predbežné dohody o spolupráci v oblasti energetiky s africkými krajinami vrátane Nigérie, Senegalu, Čadu a Etiópie.

Na konferencii, ktorá trvala jeden deň, bolo podpísaných niekoľko dohôd a memoránd o porozumení. Zároveň sa zrušil zákaz Saudskej Arábie na červené mäso z Južnej Afriky. Na konferencii sa diskutovalo o mnohých témach, ako je úloha partnerstiev v oblasti udržateľnej energie, posilnenie spolupráce na dosiahnutie potravinovej bezpečnosti, investície do rozvoja podnikania, infraštruktúry, ľudského kapitálu, priemyslu a baníctva či posilnenie spolupráce na dosiahnutie trvalo udržateľného rozvoja.

zdroje: reuters; saudigazette.com.sa

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre