Trhy sú napäté. Čaká nás rušný týždeň

Finančné trhy čaká náročný týždeň. Nielenže čelia tlaku po tom, ako Izrael rozšíril svoje pozemné operácie v pásme Gazy, investori sa pripravujú aj na dôležité rozhodnutia centrálnych bánk či správu z amerického trhu práce.

„Trhy v tejto chvíli čelia náročnej situácii,“ hovorí Paul de La Baume, investičný poradca spoločnosti BNP Paribas. Ako dodáva, geopolitické udalosti zvyšujú volatilitu a znižujú prehľadnosť.

Izrael uviedol, že zasiahol stovky cieľov Hamasu vrátane stanovíšť na odpaľovanie rakiet a premiér Benjamin Netanjahu v sobotu varoval pred „dlhou a ťažkou“ vojnou.

Index VIX, ktorý je na Wall Street prezývaný ukazovateľ strachu, vzrástol z 13 bodov v polovici septembra na 21 bodov. Zároveň však zostáva pod úrovňou 27, ktorú dosiahol v marci, keď kolaps niekoľkých regionálnych bánk v USA vyvolal obavy z novej finančnej krízy.

Stratégovia uvádzajú, že v prípade eskalácie napätia budú naďalej profitovať bezpečné aktíva, ako napríklad zlato, švajčiarsky frank či krátkodobé štátne dlhopisy. Zlato od začiatku konfliktu vzrástlo o takmer 10 % na viac ako 2000 USD.

Trhy tento týždeň čakajú na zasadnutia viacerých centrálnych bánk vrátane amerického Fedu. V stredu americké ministerstvo financií predstaví svoj štvrťročný plán predaja dlhopisov, pričom toto oznámenie môže rozhodnúť o tom, či výnosy 10-ročných štátnych dlhopisov majú ďalší priestor pre rast. V piatok bude v USA zverejnený NFP report z trhu práce.

Graf: Vývoj indexu VIX od začiatku septembra

index vix

Zdroje: bloomberg; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre