Centrálna banka naďalej uvažuje o digitálnom dolári, hovorí Barr z Fedu

Federálny rezervný systém (FED)
Federálny rezervný systém (FED)

Najvyšší bankový dohľad Federálneho rezervného systému (Fed) uvádza, že úradníci pokračujú v skúmaní digitálneho dolára, no zatiaľ sa nerozhodli, či centrálnej banke odporučia zaviesť túto virtuálnu menu.

Michael Barr, ktorý má v americkej centrálnej banke na starosti dohľad nad finančným sektorom, v piatok zopakoval, že Fed by s digitálnou menou centrálnej banky (tzv. CBDC) nepochodil bez podpory Kongresu a výkonnej moci americkej vlády.

Ako dodal, poznatky z domácich aj medzinárodných experimentov pomôžu rozhodovacím orgánom lepšie pochopiť, akými inováciami zabezpečiť bezpečnosť a efektívnosť amerického platobného systému.

Podporovatelia tohto projektu uvádzajú, že digitálny dolár by mohol podporiť finančnú integráciu a znížiť náklady na elektronické platby. Kritici vrátane guvernérky Fedu Michelle Bowmanovej zase namietajú, že CBDC by mohol mať nezamýšľané dôsledky pre bankový systém USA a sú s ním spojené obavy o ochranu súkromia.

Pojem CBDC (Central Bank Digital Currency) označuje digitálnu menu centrálnej banky. Ide o virtuálnu formu oficiálnej fiat meny. Aj keď sa mnoho centrálnych bánk zaoberá vlastnou digitálnou menou, CBDC väčšinou zostávajú vo fáze hypotéz.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre