Cena bitcoinu vyletela o 12 % a dostala sa na 17-mesačné maximum

bitcoin

Cena najväčšej kryptomeny bitcoin dnes získava viac ako 12 % na 34 352 dolárov, čím dosahuje najvyššiu úroveň od mája 2022.

Kryptotrh reaguje na špekulácie, že americká Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) sa blíži k schváleniu spotového ETF fondu obchodovaného na burze. Druhá najväčšia kryptomena ethereum získava viac ako 7 %.

Právny spor medzi SEC a spoločnosťou Grayscale, ktorá sa zaoberá digitálnymi aktívami, sa v pondelok skončil v prospech tejto firmy. Obvodný odvolací súd v D.C. formálne rozhodol, že agentúra neoprávnene zamietla žiadosť spoločnosti Grayscale o ETF fond, ktorého podkladovým aktívom by bol bitcoin.

Okrem toho sa objavili správy, že žiadosť spoločnosti Blackrock o spotový bitcoinový ETF sa blíži k schváleniu. Ako uvádza portál Cointelegraph, analytik Scott Johnson na sieti X (predtým Twitter) poukázal na to, že Blackrock si zabezpečil špecifickú licenciu „CUSIP“ a nasadenie spotového ETF sa čoskoro môže stať realitou. Analytik agentúry Bloomberg, Eric Bachunas na sieti X upozornil, že spoločnosť Depository Trust & Clearing Corporation (DTCC) už uviedla na trh ticker IBTC pre fond iShares Bitcoin Trust.

Hoci stále nie je isté, či spotový bitcoinový ETF nakoniec dostane zelenú, vyhliadky priniesli na „vyčerpaný“ trh s kryptomenami poriadnu dávku optimizmu.

Graf: Vývoj BTC od začiatku tohto roka

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre