Ropný trh je vyhladovaný. Ceny od júna vzrástli o 30 %

tankovanie

Napätá ponuka na ropnom trhu je naďalej impulzom pre rast cien ropy. Úľavu nepriniesli ani dnešné dáta z USA, z ktorých vyplýva, že ropné zásoby v Spojených štátoch klesli viac ako sa očakávalo. To opäť prispelo k obavám, že globálne dodávky zostanú napäté.

Cena ropy WTI v dnešnom obchodovaní posilňuje o 3,58 % na 93,65 dolárov, Brent pridáva 2,21 % na 96,47 USD. Kým na začiatku júna sa barel ropy WTI obchodoval na úrovni 71 dolárov, dnes je to o 30 % viac. Ako uvádza New York Times, mnoho analytikov si teraz myslí, že ceny ropy čoskoro vzrastú na 100 dolárov. Dôvodom je kombinácia obmedzených dodávok a rastúceho dopytu.

Skupina ropných producentov pod vedením Saudskej Arábie, známa ako OPEC+, ktorej súčasťou je aj Rusko, v skutočnosti obmedzila produkciu o viac ako päť miliónov barelov denne. To zodpovedá približne 5 %-nám celosvetových dodávok. Ako hovorí riaditeľ spoločnosti Black Gold Investors Gary Ross, „Saudi vyhladovali trh s ropou.“ Ross dodáva, že najbližšie týždne a mesiace nám môžu prezradiť, čo chcú Saudi dosiahnuť tým, že svoju produkciu držia na úrovni približne 9 miliónov barelov denne, čo je takmer o 2 milióny barelov menej ako pred rokom. „Keď sa rozhodnú zvýšiť dodávky, zistíme, akú cenu požadujú,“ hovorí Ross.

Okrem toho ruský prezident Vladimir Putin nariadil vláde, aby stabilizovala maloobchodné ceny pohonných hmôt. Vláda následne prijala návrh, ktorým dočasne zakázala vývoz benzínu a nafty do väčšiny krajín, aby stabilizovala ceny na domácom trhu.

Saudom súčasná situácia pravdepodobne až tak nevyhovuje, keďže produkujú výrazne pod svoju kapacitu a dobrovoľne sa tak vzdávajú trhového podielu. Analytici si preto myslia, že sa blížime k bodu, kedy Saudská Arábia začne uvažovať o zvýšení dodávok.

Graf: Vývoj ceny ropy WTI od júna tohto roku

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre