Dolár pokračuje v raste. Dostal sa na 10-mesačné maximum

usa dolár

Dolárový index (DXY), ktorý sleduje vývoj amerického dolára voči košu hlavných zahraničných mien, aktuálne dosahuje 106,12, čo je najvyššia úroveň od novembra minulého roka.

Mena je podporovaná výnosmi amerických dlhopisov, ktoré sa vyšplhali na 16-ročné maximá. Kombinácia pevných ekonomických údajov a jastrabej rétoriky Federálneho rezervného systému (Fed) spôsobila, že výnos 10-ročných štátnych dlhopisov sa po prvýkrát od roku 2007 dostal na 4,50 %.

Devízová expertka Jane Foleyová z Rabobank uvádza, že dolár by mohol ťažiť zo svojho statusu bezpečného útočiska v čase, keď sa šíria obavy zo slabého globálneho rastu. „Naďalej zastávame názor, že pravdepodobne nedôjde k výraznému oslabeniu dolára, pokiaľ sa na obzore neobjaví zníženie sadzieb zo strany Fedu,” dodáva Foleyová.

Graf: Dolárový index sa dostal na najvyššiu úroveň od novembra minulého roka

Zdroje: reuters.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre