Ropa je opäť drahšia. Ceny vzrástli na 10-mesačné maximum

Ceny ropy vo včerajšom obchodovaní vzrástli o približne 2 % a dostali sa na najvyššiu úroveň za posledných 10 mesiacov. Ceny pokračujú v raste aj v stredu – ropa Brent pridáva 0,70 % na 92,53 USD za barel, čo je najvyššia cena od novembra 2022. Cena WTI rastie o 0,63 % na 89,30 dolárov.

Ako uvádza agentúra Reuters, Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) naďalej očakáva výrazný rast globálneho dopytu po rope v rokoch 2023 a 2024. Zdôvodňuje to tým, že hlavné ekonomiky sú silnejšie než sa očakávalo. Podľa mesačnej správy OPEC sa svetový dopyt po rope v roku 2024 zvýši o 2,25 mil. barelov denne (bpd).

„Ceny ropy rastú po tom, ako mesačná správa organizácie OPEC ukázala, že trh s ropou bude ešte viac napätý, ako sa pôvodne predpokladalo,“ uviedol Edward Moya, hlavný trhový analytik analytickej spoločnosti OANDA.

Pripomeňme, že Saudská Arábia a Rusko minulý týždeň predĺžili svoje dobrovoľné škrty dodávok o 1,3 milióna barelov denne do konca roka. Obe krajiny uviedli, že obmedzenie ropných dodávok budú prehodnocovať na mesačnej báze a môžu ich upraviť v závislosti od trhových podmienok.

K rastu cien ropy prispela aj búrka v Líbyi , ktorá počas víkendu uzavrela štyri terminály na export ropy. To ešte viac vyostrilo situáciu na strane ponuky. Podľa najnovších správ boli ropné prístavy Líbyi opäť otvorené.

Graf: Vývoj ceny ropy Brent za posledné 3 mesiace

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre