Cena ropy Brent vyskočila na 90 dolárov za barel

Cena severomorskej ropy Brent sa prvýkrát od novembra dostala nad hranicu 90 USD za barel po tom, ako Saudská Arábia a Rusko predĺžili svoje dobrovoľné obmedzenie ropných dodávok až do konca roka.

Saudská Arábia bude pokračovať v jednostrannom znižovaní svojej produkcie o jeden milión barelov denne a to až do decembra. Tento krok udrží jej produkciu na úrovni približne deväť miliónov barelov denne, čo je najnižšia úroveň za niekoľko rokov. Rusko zníži produkciu o 300 000 barelov denne.

Krok Saudov trhy prekvapil. 20 z 25 obchodníkov a analytikov, ktorých minulý týždeň oslovila agentúra Bloomberg, predpovedalo, že dodatočné škrty v produkcii sa predĺžia o ďalší mesiac. Trojmesačné predĺženie bolo neočakávané.

Saudská Arábia aj Rusko uviedli, že zníženie dodávok budú prehodnocovať na mesačnej báze a môžu ich upraviť v závislosti od trhových podmienok. „Zdá sa, že Saudi a Rusi sú na rovnakej vlne, pokiaľ ide o udržanie napätého trhu s ropou,“ zhrnul situáciu analytik spoločnosti Oanda Edward Moya.

Ropa Brent sa aktuálne obchoduje na úrovni 90,03 USD za barel, cena WTI dosiahla 86,69 USD za barel.

Graf: Vývoj ceny ropy Brent

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre