Powell v Jackson Hole: Boj s infláciou sa neskončil

Jerome Powell
Jerome Powell (Flickr)

Jednou z hlavných udalostí tohto týždňa bolo vystúpenie šéfa Fedu J. Powella na sympóziu centrálnych bankárov v Jackson Hole. Aké zásadné informácie priniesol jeho prejav?

Prezident americkej centrálnej banky v Jackson Hole uviedol, že síce sa z pohľadu inflácie dosiahol pokrok, centrálna banka je pripravená pokračovať v zvyšovaní úrokových sadzieb.

„Ak to bude vhodné, sme pripravení ďalej zvyšovať sadzby a máme v úmysle držať politiku na reštriktívnej úrovni, kým nenadobudneme presvedčenie, že inflácia sa udržateľne približuje k nášmu cieľu,“ uviedol šéf Fedu. Zároveň ale dodal, že Fed bude „postupovať opatrne“.

Za jeden z faktorov, ktorý udržuje ceny na vyšších úrovniach, označil pokračujúcu ruskú inváziu na Ukrajine. Ako uviedol, napriek tomu, že celková inflácia klesla zo svojho maxima 9,1 % z minulého roka, ceny potravín a energií zostávajú naďalej volatilné.

Čo je tiež zásadné, Powell počas svojho prejavu nedal najavo, že by centrálna banka vôbec zvažovala zníženie sadzieb.

Včerajší prejav sa mierne podobal tomu minuloročnému, kedy Powell zdôraznil, že Fed bude pokračovať vo svojom boji s neutíchajúcou infláciou. Jeho tón ale nebol taký rázny, ako tomu bolo pred rokom.

Analytici uvádzajú, že šéf Fedu vlastne nepovedal nič nové a iba zopakoval, že centrálna banka bude postupovať veľmi pomaly a opatrne.

Powellov komentár prichádza po tom, ako Fed 11x za sebou zvýšil úrokovú sadzbu a posunul kľúčovú úrokovú sadzbu do cieľového rozpätia 5,25 % – 5,5 %, čo je najvyššia úroveň za viac ako 22 rokov. Okrem toho Fed znížil svoju súvahu na najnižšiu úroveň za viac ako dva roky.

Zdroje: bbc; cnbc

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre