Realitná kríza: Čínsky gigant Evergrande požiadal v USA o ochranu pred veriteľmi

Evergrande (Wikimedia)

Čínsky realitný gigant Evergrande požiadal v USA o ochranu pred bankrotom podľa kapitoly 15 zákona o bankrote. Informujú o tom tlačové agentúry s odkazom na súdne dokumenty.

Súdna ochrana pred veriteľmi umožní firme ochrániť jej aktíva v USA, a to v čase, keď pracuje na reštrukturalizácii svojho zahraničného dlhu.

Evergrande je obrovskou realitnou skupinou, ktorá patrí medzi najzadĺženejšie spoločnosti sveta. Ako informuje BBC, podľa odhadov má firma dlhy presahujúce 300 miliárd dolárov.

V roku 2021 firma Evergrande nedokázala zaplatiť úroky medzinárodným investorom vo výške 1,2 miliardy USD, čo vyvolalo šok na svetových finančných trhoch.

Realitná kríza v Číne sa prehlbuje

Pod tlakom sa v súčasnosti ocitá aj ďalší veľký čínsky developer Country Garden. Jeho akcie zaznamenali prudký pokles po tom, ako sa omeškal s dvoma výplatami úrokov za dlhopisy denominované v dolároch. To okamžite vyvolalo obavy, keďže podobne sa začali aj problémy firmy Evergrande.

Americká banka JP Morgan varuje, že kolaps čínskeho realitného sektora môže spustiť svetové domino, ktoré ohrozí krehké ekonomiky.

Firmu Evergrande založil v roku 1996 Chuej Kcha-len, známy aj ako Sü Ťia-jin. Spoločnosť pôvodne fungovala pod názvom Hengda Group. Tento miliardár vytvoril z malého miestneho podniku obrovské realitné impérium, avšak hlavne s podporou úverov. Okrem realitného sektora pôsobí aj v ďalších odvetviach, ako je sú elektromobily, výroba potravín alebo šport. V priebehu rokov 2021 a 2022 skupina zaznamenala straty vo výške 581,9 miliardy jüanov.

Zdroje: bbc.co.uk; reuters.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre