Akcie Buffettovho investičného holdingu vzrástli na rekordné maximum

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Akcie investičnej spoločnosti Berkshire Hathaway, za ktorou stojí známy investor a miliardár Warren Buffett, v pondelok vzrástli na rekordnú úroveň. V čase publikovania tohto článku akcie triedy A (BRK-A) získavajú viac ako 3 % na 550 338,70 USD a prekonávajú tak predošlé maximum z marca minulého roka (viď graf nižšie).

Akcie získavajú po tom, ako spoločnosť zverejnila solídne kvartálne výsledky. Prevádzkový zisk Berkshire Hathaway vzrástol v druhom štvrťroku o takmer sedem percent na rekordných 10,04 miliardy dolárov, pričom zisk podporilo predovšetkým oživenie v oblasti poisťovníctva. Z kvartálnej správy tiež vyplýva, že Buffettov holding drží obrovskú zásobu hotovosti na úrovni takmer 150 miliárd dolárov.

Príjmy z poisťovníctva zaznamenali nárast o 74 % na 1,25 miliardy USD, za čo môžu vyššie úrokové sadzby a nižšie straty v súvislosti s katastrofami. Prostredie vysokých sadzieb spoločnosti umožňuje profitovať z masívnej hotovosti. Konglomerát držal v krátkodobých pokladničných poukážkach viac ako 97 miliárd USD. Buffett už skôr prezradil, že každý pondelok nakupuje 3 – alebo 6-mesačné pokladničné poukážky v hodnote 10 miliárd USD.

Spoločnosť okrem toho oznámila, že dosiahla nerealizovaný zisk zo svojich investícií vo výške takmer 26 miliárd dolárov. Veľkú časť z tohto zisku tvoril gigantický podiel v Apple, keďže akcie Apple v tomto štvrťroku vzrástli o 17,6 %.

Berkshire v druhom štvrťroku spätne odkúpila akcie iba za 1,4 miliardy USD, čo je pokles zo 4,4 miliardy USD od januára do marca. V minulosti holding využíval časť hotovosti na agresívne odkupy akcií, no vzhľadom na to, že sa cena jeho akcií zvyšuje, táto stratégia sa spomalila.

Buffettova investičná skupina Berkshire Hathaway ovláda desiatky dcérskych spoločností, ktoré pôsobia v rôznych odvetviach. Vlastní tiež významné podiely vo viacerých známych firmách ako Coca-Cola, Bank of America alebo Apple.

Warren Buffett oslávi 30. augusta 93 rokov. Podľa magazínu Forbes je aktuálne šiestym najbohatším človekom sveta s odhadovanou hodnotou majetku 117,5 mld. dolárov.

Graf: Vývoj akcií BRK-A za posledných 5 rokov

Zdroje: reuters.com; cnbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre