Akcie Rolls-Royce dnes vyleteli o 20 %, dostali sa na úroveň pred pandémiou

rolls-royce

Akcie britskej spoločnosti Rolls-Royce dnes vzrástli o viac ako 20 % a dostali sa na najvyššiu úroveň od začiatku pandémie. Akcie posilnili po tom, ako spoločnosť zvýšila svoj celoročný výhľad zisku. Je to najmä vďaka rozmachu diaľkových letov a zvýšeným výdavkom na obranu.

Spoločnosť, ktorej motory poháňajú prúdové lietadlá Airbus A350 a Boeing 787 uviedla, že jej celoročný základný prevádzkový zisk by mohol dosiahnuť až 1,2 – 1,4 mld. GBP, pričom predchádzajúci konsenzus bol 934 mil. libier. Polročný zisk by mal dosiahnuť 680 miliónov libier, čo je dvojnásobok v porovnaní s predošlým odhadom na úrovni 328 miliónov libier.

Za lepšími výsledkami je rast tržieb v segmentoch civilného letectva a obrany. Generálny riaditeľ Tufan Erginbilgic, ktorý do funkcie nastúpil tento rok v januári uviedol, že jeho viacročný transformačný program sa začal dobre a pokrok je zrejmý z prvých silných výsledkov ako aj lepšieho výhľadu.

„Čaká nás ešte veľa práce, aby sme dosiahli lepšie výsledky a premenili Rolls-Royce na vysoko výkonnú, konkurencieschopnú, odolnú a rastúcu spoločnosť. Napriek náročnému vonkajšiemu prostrediu, najmä obmedzeniam v dodávateľskom reťazci, začíname vidieť prvé výsledky našej transformácie vo všetkých našich divíziách. Lepší zisk a cashflow sú odrazom vyššej produktivity, efektívnosti a lepších obchodných výsledkov,“ uviedol vo vyhlásení riaditeľ Tufan Erginbilgic.

Spoločnosť Rolls-Royce v rokoch 2020 a 2021 zrušila približne 8 500 pracovných miest, keďže spustila rozsiahle zmeny vo svojich prevádzkach a štruktúrach oddelení s cieľom zlepšiť ziskovosť po tom, ako sa v účtovnom roku 2020 prepadla do straty vo výške 4 miliárd GBP.

Rolls-Royce Holdings je britská nadnárodná verejná holdingová spoločnosť, ktorá prostredníctvom svojich dcérskych spoločností navrhuje, vyrába a distribuuje pohonné systémy pre letecký priemysel a iné odvetvia.

Graf: Vývoj akcií Rolls-Royce

Vývoj akcií Rolls Royce

Zdroj: reuters.com; oilprice.com

Redakčný tím Investičných Novín - investicne.sk. info@investicne.sk
Zdieľať
Komentáre