Trhmi budú tento týždeň hýbať centrálne banky a politbyro

investovanie smartfon

Vstúpili sme do dôležitého týždňa, počas ktorého zasadá Fed, ECB, Bank of Japan a pravdepodobne aj čínske politbyro.

Môže Fed ešte prekvapiť jastraba?

Predpokladá sa, že americký Federálny rezervný systém (Fed) tento týždeň opätovne navýši úrokové sadzby o 25 bázických bodov. No kľúčovou otázkou zostáva, či toto bude posledné zvýšenie v tomto období. Hoci inflácia sa spomaľuje, americký trh práce zostáva napätý, čo nám napovedá, že tempo dezinflácie bude pravdepodobne pomalšie, než sme si pôvodne dúfali.

„Trh prípadné pokračovanie zvyšovania úrokových sadzieb po tomto týždni ešte stále nepremietol do ceny, čo by v prípade potvrdenia mohlo byť jastrabie prekvapenie,“ hovorí strategický tím Saxo Bank.

V americkom regionálnom bankovom sektore podľa neho pretrváva napätie, čo potvrdzujú nepresvedčivé výsledky finančných domov ako Comerica a Regions Financials. „Holubičie posuny vo vyhlásení centrálnej banky by tak mohli prameniť zo zisku pracovných miest, ktoré nie sú robustné alebo z rastúceho rizika nedostatočného ekonomického rastu, čo by mohlo znamenať ďalší tlak na dolár. Jasný signál o preskočení septembra zo strany Fedu by však mohol uvoľniť finančnú situáciu ešte viac,“ dodávajú experti.

Na záver tohto týždňa sa očakáva zasadnutie čínskeho politbyra, ktoré hodnotí výkonnosť čínskej ekonomiky v prvom polroku a prípadne upravuje stratégiu pre druhý polrok. V minulom roku sa takéto stretnutie konalo dňa 28. júla, no očakávania vtedy neboli splnené. „Po niekoľkých mesiacoch očakávaní bombastických stimulačných politík prišlo sklamanie z toho, že nakoniec to bola len séria čiastkových opatrení. Investori sa preto prispôsobili a tentokrát v silný a komplexný stimulačný balík už nedúfajú,“ vysvetľuje strategický tím Saxo Bank.

Saxo Bank nepovažuje za pravdepodobné, že by Čína ohlásila agresívny stimulačný balík. Dôvodom je to, že dlhodobý trend rastu Číny klesol na približne 6 % už pred pandémiou. „Vzhľadom na 5,5 % rast reálneho HDP v prvej polovici roka je nepravdepodobné, že by čínske vedenie ohrozilo dlhodobú finančnú stabilitu, aby masívne rozšírilo fiškálne výdavky a tlačilo peniaze,“ komentuje situáciu expertný tím. Netreba zabúdať, že Čína rieši dva dôležité smery. Po prvé, oddlžiť ekonomiku. Po druhé, transformovať sa na novú paradigmu rozvoja, ktorej cieľom je dosiahnuť rast vyššej kvality prostredníctvom zvýšenia produktivity a pokroku v technologických inováciách. „Čínska ekonomika je v cyklickom raste, hoci je pomalý. Pozície sú ľahké a nálady slabé, takže latka pre vytvorenie silného rally v treťom štvrťroku po počiatočných sklamaniach zo zasadnutia politbyra je nízka,“ dodáva.

Zasadnutie ECB: Výraznejší holubičí posun by mohol oslabiť EUR

Očakáva sa, že na blížiacom sa štvrtkovom zasadnutí Európskej centrálnej banky (ECB) príde k ďalšiemu zvýšeniu úrokových sadzieb o 25 bázických bodov, čo by posunulo depozitnú sadzbu na 3,75 %. Avšak členovia ECB prejavujú stále väčšiu opatrnosť vzhľadom na situáciu po júlovom zvýšení. Na trhu sa však už premieta očakávanie ďalších zvýšení úrokov ešte tento rok. „Na júnovom zasadnutí ešte zaznievali komentáre typu, že stále existuje „ďalší priestor“ a ECB „nie je hotová“ so zvyšovaním úrokových sadzieb. Absencia takýchto vyhlásení posledné týždne môže znamenať holubičí posun a viesť k preceňovaniu smerom nadol,“ upozorňuje strategický tím Saxo Bank.

Od predchádzajúceho stretnutia sa celková inflácia ochladila na 5,5 % zo 6,1 %, avšak super-core inflácia sa naopak zvýšila na 5,5 % z 5,3 %. Ďalšie dva údaje o inflácii za júl a august budú známe pred septembrovým zasadnutím ECB. „To môže naznačovať prístup banky závislý od údajov. To môže vyvolať na trhu očakávania, že sa blížime ku koncu cyklu sprísňovania ECB,“ očakáva strategický tím Saxo Bank. Slabé údaje, najmä ďalší pokles PMI v službách, ktoré doteraz brzdili ekonomiku, by tiež mohli oslabiť argumenty pre ďalšie zvyšovanie sadzieb zo strany ECB a presunúť váhu na EUR. „Hranica pod 1,10 v EUR/USD by mohlo naznačiť silnejší obrat EUR v kartách,“ dodáva.

Zasadnutie Bank of Japan: Ako dlho môže byť vylepšenie YCC odložené?

Bank of Japan je posledná centrálna banka, kde stále čakáme na prvý sprísňujúci krok v cykle. Očakávania boli vysoké až do minulého týždňa, kým ich oficiálne vyjadrenie schladilo informáciou, že BOJ v súčasnosti nevidí žiadnu potrebu upravovať kontrolu nad výnosovými krivkami. “Vyhlásenie Bank of Japan je naplánované na piatok a šanca na odklad zostáva kvôli zmäkčovaniu dolára a prípadne aj eura, ktoré by ho mohlo nasledovať,“ varuje strategický tím Saxo Bank . Ale celková inflácia v Japonsku zostala nad očakávaniami a 2 percentným cieľom, takže podľa jeho slov aj zvýšenie inflačných očakávaní by znamenalo, že špekulácie o úprave sadzieb v druhom polroku budú pokračovať. „Zdá sa, že dôvod na ďalšie oslabenie jenu tu stále ostáva,“ hovoria experti.

Saxo Bank je online dánska investičná banka. V roku 1992 ju založili Lars Seier Christensen, Kim Fournais a Marc Hauschildt ako brokerskú firmu.
Zdieľať
Komentáre