Investícia za viac ako 3 miliardy USD. Buffett navyšuje stávku v obľúbenom sektore

Warren Buffett (Flickr / freeimage4life)

Známy americký investor Warren Buffett rozširuje svoje investície do energetickej infraštruktúry. Jeho investičná spoločnosť Berkshire Hathaway súhlasila s kúpou 50 % podielu v termináli na skvapalnený zemný plyn Cove Point za 3,3 miliardy dolárov.

Buffettova energetická divízia Berkshire Hathaway Energy kúpila podiel od Dominion Energy a teraz bude vlastniť 75 %-ný podiel komanditnej spoločnosti v Cove Point LNG so sídlom v Marylande. Zvyšných 25 % vlastní dcérska spoločnosť Brookfield Infrastructure Partners.

Terminál Cove Point LNG má skladovaciu kapacitu 14,6 miliárd kubických stôp a dennú výstupnú kapacitu 1,8 miliárd kubických stôp. Firma má dlhodobú zmluvu s japonskou obchodnou spoločnosťou Sumitomo Corp., do ktorej investoval aj Buffett.

Aj táto dohoda potvrdzuje, že Berkshire posilňuje svoje pôsobenie v energetickej infraštruktúre, keď získava kontrolu nad jedným z mála funkčných zariadení v USA, ktoré dokážu exportovať LNG. Už v roku 2020 sa Buffettova spoločnosť rozhodla investovať do plynovodu a skladovacích aktív firmy Dominion, keď v tom čase získala podiel za 4 miliardy dolárov.

Buffett má energetický sektor v obľube, čo potvrdzuje aj svojimi tohtoročnými investíciami. Koncom júna Berkshire kúpila ďalších 2,14 milióna akcií v energetickej spoločnosti Occindental Petroleum, čím zvýšila svoj celkový podiel v tejto firme na 25 %.

Buffett je známy tým, že vyhľadáva stabilné podniky s dlhodobým potenciálom rastu a v prípade energetického sektora ho láka možnosť dlhodobých investícií do infraštruktúry a energetických zdrojov. Jeho záujem o energetický sektor je súčasťou jeho širšej stratégie investovania do hodnotových spoločností s konkurenčnou výhodou a dlhodobým výnosom.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre