Buffettovi zachutil japonský akciový trh

Warren Buffett (Foto: Flickr)

Investičná spoločnosť známeho investora Warrena Buffetta Berkshire Hathaway (BRK.A) navýšila svoje pozície v piatich najväčších japonských obchodných domoch. Ide o ďalší impulz pre japonský akciový trh, ktorý sa v súčasnosti vyšplhal na viacročné maximá.

Berkshire Hathaway oznámila, že jej podiely v spoločnostiach Itochu (ITOCF), Marubeni (MARUY), Mitsubishi Corp, Mitsui & Co (MITSY) a Sumitomo teraz v priemere predstavujú viac ako 8,5 %.

Prvé nákupy týchto podielov Buffettova spoločnosť oznámila v roku 2020 a dodatočné nákupy zapadajú do jej plánov dlhodobo ich držať a zvýšiť ich až na 9,9 %. Buffettove investície a jeho optimizmus súvisiaci s vyhliadkami Japonska pritiahli pozornosť finančnej verejnosti na zlepšujúce sa hospodárske podmienky v krajine a reformy riadenia firiem, ktoré sú priaznivé pre akcionárov. To je impulzom pre rally na japonskom akciovom trhu.

„Podporný vietor pre japonské akcie sa ďalej znásobuje,” povedala Charu Chanana, trhový stratég v Saxo Markets. „Aj keď sa už predtým naznačovalo, že Berkshire zvýši svoj podiel, oznámenie prišlo trochu skôr, než sa očakávalo a ešte viac posilnilo optimizmus ohľadom japonských akcií.“

Berkshire Hathaway uvádza, že súhrnná hodnota týchto investícií je najväčšia spomedzi všetkých verejných akcií mimo Spojených štátov, ktoré Berkshire vlastní. Inak povedané, je to najväčšia stávka Warrena Buffetta a jeho spoločnosti mimo Ameriky.

Japonské obchodné domy, známe ako „sogo shosha“, obchodujú so širokou škálou produktov a materiálov, často pôsobia ako prostredníci a poskytujú logistickú podporu. Na rozdiel od obchodných spoločností v iných krajinách, ktoré sa vo všeobecnosti špecializujú na určité typy produktov, sogo shosha majú mimoriadne diverzifikované obchodné línie.

Ako vyplýva z regulačných dokumentov týchto obchodných firiem (z 12. júna), Berkshire vlastní 7,4 % akcií spoločnosti Itochu, 8,3 % akcií spoločností Marubeni a Mitsubishi, 8,1 % akcií spoločnosti Mitsui a 8,2 % akcií spoločnosti Sumitomo. Ceny týchto akcií sa tento rok zvýšili o viac ako 30 %, pričom akcie spoločnosti Marubeni stúpli o 62 % a od konca roku 2020 sa už viac ako strojnásobili.

Graf: Vývoj akcií Marubeni

Zdroj: cnn.com; tradingview

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre