Nvidia ťaží z boomu okolo AI. Jej trhová hodnota sa blíži k biliónu dolárov

Nvidia (Foto: Flickr)

Akcie výrobcu čipov Nvidia si v premarkete pripisujú viac ako 28 % a pokiaľ si tieto zisky udržia, trhová kapitalizácia Nvidia sa po otvorení trhov zvýši o 220 miliárd dolárov. Aktuálna trhová hodnota spoločnosti predstavuje 755 miliárd USD, čo znamená, že firma je iba krôčik od trhovej hodnoty bilión dolárov. Išlo by o prvého výrobcu čipov na svete s hodnotou presahujúcou túto hranicu.

Akcie Nvidia reagujú na silné výsledky v prvom kvartáli a pozitívne vyhliadky. Spoločnosť dosiahla v prvom štvrťroku upravený zisk na akciu vo výške 1,09 USD, čo prekonalo odhad na úrovni 92 centov. Príjmy vzrástli na 7,19 miliardy dolárov, pričom analytici počítali tržbami 6,52 mld. dolárov.

Spoločnosť navyše uviedla, že v aktuálnom štvrťroku (do konca júla) očakáva tržby vo výške približne 11 miliárd USD, čo je výrazne nad odhadom 7,15 miliardy USD. Ako uviedol generálny riaditeľ Jensen Huang, Nvidia ťaží z rastúceho dopytu po čipoch v AI dátových centrách.

Historicky najdôležitejšou súčasťou počítačov a serverov bol centrálny procesor CPU, ktorý dodávajú hráči ako Intel a AMD. S príchodom aplikácií na báze umelej inteligencie (AI), ktoré si vyžadujú množstvo výpočtového výkonu, sa do centra pozornosti dostáva grafický procesor (GPU), pričom tomuto trhu v súčasnosti dominuje práve Nvidia. Tie najpokročilejšie systémy dnes využívajú až osem grafických procesorov na CPU.

Analytici ale upozorňujú, že Nvidia bude čeliť rastúcej konkurencii, keďže trh s AI čipmi sa výrazne zahrieva. Konkurencieschopné procesory GPU, najmä v oblasti hier, má spoločnosť AMD a vlastným radom GPU disponuje aj Intel. Potom sú tu startupy, ktoré vytvárajú nové druhy čipov, špeciálne zamerané práve na AI.

xtb
DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre