Čo dnes očakávať od Fedu?

Federálny rezervný systém (FED)
Federálny rezervný systém (FED)

Ako píše agentúra Reuters, očakáva sa, že Federálny rezervný systém (Fed) dnes zvýši úrokové sadzby a možno naznačí prestávku vo svojom 14-mesačnom cykle sprísňovania menovej politiky.

Investori predpokladajú, že americká centrálna zvýši sadzby o štvrť percentuálneho bodu, čo by bolo 10. zvýšenie sadzieb za sebou. Avšak v názore, či by mal Fed zastaviť ďalšie zvyšovanie sadzieb, sa analytici a ekonómovia rozchádzajú. Kým časť tvrdí, že centrálna banka by mala ďalej pokračovať v boji s rastúcimi cenami, iní ekonómovia upozorňujú, že ďalšie zvyšovanie sadzieb by dotlačilo ekonomiku USA do recesie. Okrem toho poukazujú na turbulencie v bankovom sektore, ktoré v priebehu dvoch mesiacoch vyvolal krach troch amerických regionálnych bánk.

„Vo chvíľach finančného stresu ako je tento, si správny monetárny prístup vyžaduje obozretnosť a trpezlivosť, aby sa posúdil potenciálny vplyv finančného napätia na reálnu ekonomiku,“ vyhlásil minulý mesiac Austan Goolsbee, prezident Federálnej rezervnej banky v Chicagu.

Ako uvádza ekonómka KPMG, Diane Swonk, na poslednom zasadnutí Fedu predstavitelia jednomyseľne odhlasovali zvýšenie úrokových sadzieb o štvrť bodu s odvolaním sa na údaje, ktoré poukazovali na pretrvávajúcu vysokú infláciu a silnejšiu než očakávanú ekonomickú aktivitu na začiatku roka. Avšak tentokrát by časť „opatrnejších“ členov mohla nesúhlasiť, čiastočne kvôli obavám zo sprísnenia úverových podmienok.

Inflácia v USA v marci klesla na 5 % zo 6 %, no jadrová inflácia, ktorá nezahŕňa nestále ceny energií a potravín, zaznamenala mierny rast na 5,6 % z 5,5 %.

Rozhodnutie o úrokových sadzbách v USA bude oznámené dnes o 20:00 (SEČ), o polhodinu neskôr vystúpi na tlačovej konferencii šéf Fedu Jerome Powell.

Zdroje: reuters.com; cnn.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre