Veľká zmena: Alibaba rozdeľuje svoje impérium na 6 firiem

Čínsky internetový gigant Alibaba Group Holding (BABA) chce svoje podnikane rozdeliť do 6 hlavných divízií, od online obchodu až po cloudové služby. Išlo by o najväčšiu reštrukturalizáciu spoločnosti vo svojej 24-ročnej histórii.

Ako informuje agentúra Reuters, každá z divízií bude samotne skúmať možnosti získavania finančných prostriedkov, vrátane vstupu na akciovú burzu (IPO).

Ako Alibaba uvádza vo svojom vyhlásení, medzi týchto 6 jednotiek bude patriť Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group a Digital Media and Entertainment Group. Každá divízia bude mať vlastného generálneho riaditeľa a predstavenstvo.

Súčasný generálny riaditeľ Daniel Zhang bude aj naďalej pôsobiť ako predseda predstavenstva a generálny riaditeľ holdingu Alibaba Group a zároveň bude pôsobiť ako generálny riaditeľ jednotky Cloud Intelligence Group zameranej na cloudové služby.

Ako píše CNN, každá z divízii bude mať flexibilitu pri získavaní externého kapitálu, s výnimkou Taobao Tmall Commerce Group, ktorá zostane v úplnom vlastníctve skupiny Alibaba Group.

„Táto transformácia umožní všetkým našim podnikom stať sa agilnejšími, zlepší rozhodovanie a umožní rýchlejšie reagovať na zmeny trhu,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ Zhang.

Správy o reštrukturalizácii prichádzajú deň po tom, ako sa zakladateľ Alibaba Group Jack Ma vrátil po viac ako roku do Číny, keď bol spozorovaný na základnej škole v Hangzhou.

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre