Zlato sa dnes opäť pozrelo nad 2000 USD. Dosiahne čoskoro historické maximum?

zlato
Zlato

Počas štvrtkového obchodovania cena zlata opäť prekročila hranicu 2000 dolárov. Nad touto úrovňou sa ale žltý kov neudržal a aktuálne sa obchoduje za 1996 dolárov, čo je intradenný nárast o 2,38 %. Nad hranicu 2000 USD sa zlato pozrelo aj v pondelok.

Od krachu banky Silicon Valey Bank (SVB) cena zlata posilnila už o zhruba 10 %. V dôsledku turbulencií v bankovom sektore sa investori uchyľovali k bezpečným prístavom na čele so zlatom. Aj keď medzitým napätie ustúpilo a akcie sa opäť nadýchli, zlato si udržuje zisky. Navyše, viacerí experti predpovedajú, že by sa mohlo stabilizovať nad úrovňou 2000 USD a cieliť na nové historické maximum.

Ako píše CNBC, Randy Smallwood zo spoločnosti Wheaton Precious Metals očakáva, že cena zlata by mohla dosiahnuť až 2500 dolárov. „Pokračujúce nákupy zlata centrálnymi bankami sú dobrým signálom pre dlhodobý vývoj cien,“ hovorí Smallwood.

Čítaj tiež: 6 spôsobov, ako môžeme investovať do zlata

Ako vyplýva z dát Svetovej rady pre zlato (World Gold Council), v roku 2022 bol dopyt po zlate najvyšší za posledných 11 rokov, čo bol dôsledok masívnych nákupov centrálnych bánk. Tie minulý rok nakúpili až 1136 ton zlata, čo je najviac za 55 rokov.

Optimistický výhľad pre tento drahý kov zdieľa aj Craig Erlam, analytik spoločnosti Oanda. Erlam si myslí, že v nadchádzajúcich mesiacoch zlato zaznamená silnú výkonnosť a čoskoro by sme mohli dosiahnuť nové maximá. Aj Nicky Shiels, stratég firmy MKS Pamp, očakáva vyššie ceny zlata. „Celkovo si Fed bude musieť vybrať medzi vyššou infláciou alebo recesiou a obe voľby sú pre zlato býčie,” povedal Shiels, podľa ktorého by sa zlato mohlo dostať na 2 200 dolárov za uncu.

Doterajším historickým maximom zlata je úroveň z augusta 2020, kedy cena zlata vzrástla na 2075 dolárov. Budú nedávne otrasy v bankovom sektore a pretrvávajúca inflácia vedúcimi faktormi, ktoré zlatu prinesú nové historické maximum?

Zdroje: cnbc.com; red

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre