Dow Jones odpísal takmer 600 bodov. Vyjadrenia šéfa Fedu otriasli trhmi

wall street

Americké akcie majú za sebou náročný deň. Počas včerajšieho obchodovania sa americký akciový index Dow Jones prepadol o 1,72 % a stratil tak 574,98 bodu na 32 856 bodov, širší benchmark S&P 500 klesol o 1,53 % na 3 986,37 bodu a index Nasdaq Composite stratil 1,25 % na 11 530,33 bodu.

Trhy zareagovali na včerajšie vyjadrenia šéfa Fedu, Jeromea Powella, ktorý vystúpil v americkom Kongrese. Powell pred senátnym výborom uviedol, že v reakcii na posledné dáta bude musieť centrálna banka zvýšiť sadzby viac, než sa očakávalo. „Najnovšie ekonomické údaje sú silnejšie, než sa očakávalo, čo naznačuje, že konečná úroveň úrokových sadzieb bude pravdepodobne vyššia, než sa pôvodne predpokladalo,” uviedol šéf Fedu.

Naznačenie ďalšieho zvyšovania sadzieb nie je pozitívnou správou pre akciové trhy, ktoré doteraz ťažili z nízkych úrokových sadzieb a lacnej likvidity. Navyše, niektorí investori sa obávajú, že vyššie sadzby uvrhnú americkú ekonomiku do recesie.

Powell v Kongrese čelil kritike demokratov, podľa ktorých za infláciu môže koporátna chamtivosť a cenotvorba. Zároveň dodali, že Fed by mal prehodnotiť zvyšovanie sadzieb. Senátorka Elizabeth Warrenová, ktorá je častou kritičkou Powella, upozornila, že inflačné ciele Fedu pripravia 2 milióny ľudí o prácu.

Nasledujúce zasadnutie menového výboru Fedu sa uskutoční 21. a 22. marca. Tento piatok budú zverejnené dáta z trhu práce (NFP report) a budúci týždeň prídu inflačné údaje za február. Budú to dôležité údaje, ktoré môžu ovplyvniť ďalšie smerovanie menovej politiky Fedu.

Včerajší vývoj akcií (Finviz.com)

vývoj akcií

Zdroje: cnbc.com

DUŠAN HRUŠKA je zakladateľom Investičných Novín - www.investicne.sk. Je absolventom Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela, kde vyštudoval odbor Financie, bankovníctvo a investovanie. Je tiež zakladateľom portálu www.skolaforexu.sk
Zdieľať
Komentáre